Theresa MayováReuters
StoryEditor

Mayová sa pripravuje na brexit bez dohody. Predstavila viaceré zmeny vo vláde

08.01.2018, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Nový námestník má pripraviť scenár vystúpenia Británie z EÚ v prípade, že sa Londýn s Bruselom nedohodne.

Britská premiérka Theresa Mayová sa chystá menovať ministerského námestníka, ktorého agendou bude vytvoriť scenár vystúpenia Británie z Európskej únie, ak sa Londýn s Bruselom nedohodnú.

Námestník v novovzniknutej funkcii bude spadať pod rezort ministerstva pre brexit a bude sa zúčastňovať stretnutí kabinetu. Mayová má dnes oznámiť obmenu zhruba štvrtiny ministrov svojho kabinetu, chce upevniť svoju pozíciu, napísala britská tlač.

Zmeny vo vláde

V snahe upevniť svoju pozíciu vykonala dnes britská premiérka Theresa Mayová čiastkové zmeny vo vláde. Šéfom premiérkinho kabinetu sa stal doterajší minister spravodlivosti David Lidington, nového generálneho tajomníka má tiež Konzervatívna strana.

Kľúčoví ministri vrátane ministra zahraničia Borisa Johnsona, financií Philipa Hammonda či ministerka vnútra Amber Ruddová vo funkcii zostávajú, informovala britské médiá.

Odišiel pre sexuálny šakndál

Funkciu šéfa úradu vlády, ktorú bude teraz zastávať Lidington, donedávna vykonával Damian Green. Blízky spolupracovník premiérky Mayovej, ktorý bol v jej vláde tiež vicepremiérom, ale na konci minulého decembra rezignoval po tom, čo sa zaplietol do sexuálneho škandálu.

Green mal údajne v roku 2008 vo svojom počítači v poslaneckej kancelárii detskú pornografiu. Kto ho nahradí vo funkcii vicepremiéra zatiaľ jasné nie je, rovnako ako to, kto sa stane novým ministrom spravodlivosti po Lidingtonovi.

Kľúčoví ministri zostávajú

Kľúčoví ministri vlády premiérky Mayovej si svoje pozície uchovali. Ministrom zahraničia zostane Boris Johnson považovaný za jedného z najväčších konkurentov Mayovej vo vlastných radoch, vnútro ďalej povedie Amber Ruddová a na financie bude dohliadať odporca takzvaného tvrdého brexitu Philip Hammond. Ministrom pre brexit zostáva David Davis.

Istý zatiaľ nie je osud potrebné ministra zdravotníctva Jeremyho Hunta či ministra podnikania Grega Clarka.

Zmena na čele strany

Nová tvár sa postaví tiež na čele premiérkinej Konzervatívnej strany. Patricka McLoughlina nahradí Brandon Lewis, ktorý bol doteraz námestníkom ministerky vnútra pre imigráciu. Funkcia predsedu strany je tradične oddelená od funkcie predsedu vlády.

Nástupcu premiérka Mayová hľadá tiež za doterajšieho ministra pre Severné Írsko Jamesa Brokenshira, ktorý dnes zo zdravotných dôvodov rezignoval. Severné Írsko je bez vlády od vlaňajšieho januára a ku vzniku funkčného kabinetu nepomohli ani predčasné voľby v marci.

Upevnenie pozície

Brokenshirovi sa nepodarilo prinútiť najsilnejšie severoírske strany k vytvoreniu spoločnej vlády, a regiónu tak hrozí, že nad ním Londýn prevezme priamu správu.

Pozícia Mayovej je oslabená kvôli neúspechu konzervatívcov v predčasných voľbách vlani v júni, ktoré sama premiérka vyvolala, aj kvôli sporom vnútri vlády v otázke odchodu Británie z Európskej únie. Zmenami vo vláde si chce podľa britských médií Mayová pozíciu upevniť.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:40