Reuters
StoryEditor

Sondážne rozhovory v Nemecku pokračujú, konzervatívci a sociálni demokrati sa stále nedohodli

11.01.2018, 23:20
Autor:
ČTKČTK
O tom, že rozhovory budú zložité, už vo štvrtok dopoludnia pri príchode na rokovanie hovorila kancelárka Angela Merkelová a počítali s tým aj ďalší politici.

Politikom konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť všetky sporné body a sondovacie rozhovory o novej nemeckej vláde, ktoré mali podľa pôvodných plánov skončiť vo štvrtok večer, sa tak preťahujú do noci. Kedy skončia, zatiaľ nie je jasné. Vylúčené nie je ani ich odročenie na ďalšie dni.

O tom, že rozhovory budú zložité, už vo štvrtok dopoludnia pri príchode na rokovanie hovorila kancelárka Angela Merkelová (CDU) a počítali s tým aj ďalší politici. Spory podľa nemeckých médií aj po štvrtkových mnohohodinových diskusiách pretrvávajú napríklad v oblastiach daňovej, zdravotnej alebo utečeneckej politiky.

Utečenecká a azylová politika bola zásadným predmetom sporu už pri predchádzajúcich rozhovoroch o vláde medzi CDU/CSU, slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými, ktoré nakoniec v novembri skrachovali. Nemecko tak už novú vládu hľadá viac ako tri a pol mesiaca a ani optimistické prognózy nepočítajú s tým, že by vznikla skôr ako v marci.

Ak sa tak má stať, musia predstavitelia strán doterajšej veľkej koalície prekonať ešte celý rad prekážok. Jednou z prvých bude v prípade úspešného dotiahnutia sondovacích rozhovorov stranícky zjazd SPD 21. januára, ktorý by dohodu musel schváliť, aby sa mohlo začať vlastné koaličné rokovanie.

Mnoho sociálnych demokratov, ktorí v septembrových parlamentných voľbách dopadli najhoršie od druhej svetovej vojny, je však k obnoveniu veľkej koalície veľmi skeptických. V programe novej vlády by sa preto zrejme museli silno odraziť priority SPD, aby s ním súhlasili. To je okrem CDU problém predovšetkým pre bavorskú CSU, ktorú na jeseň čakajú krajinské voľby, a preto nechce príliš ustupovať zo svojich programových predstáv.

Ak by nakoniec veľká koalícia nevznikla, mohla by spolkovú republiku za určitých okolností viesť menšinová vláda CDU/CSU a vylúčené nie sú ani predčasné voľby. SPD by do nich podľa mnohých pozorovateľov len ťažko znovu viedol súčasný predseda Martin Schulz a veľmi neistá by bola tiež pozícia dlhoročnej kancelárky a šéfky CDU Merkelovej.

01 - Modified: 2024-04-17 16:08:40 - Feat.: - Title: Poplatok za tranzit plynu, ktorý aj nám účtuje Nemecko, kritizuje Európska únia. Zrejme začne právne kroky 02 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 04 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:43