REUTERS/Kevin Lamarque
StoryEditor

Trump zrušil cestu do Londýna. Nepáči sa mu nová americká ambasáda

12.01.2018, 08:15
Autor:
ČTKČTK
Skutočným dôvodom zrušenia cesty je podľa médií to, že jej formát bol len pracovný a nie štátny.

Americký prezident Donald Trump zrušil chystanú februárovú návštevu Londýna. Svoj krok na Twitteri zdôvodnil tým, že nesúhlasí so sťahovaním americkej ambasády v Londýne.

Trump tvrdí, že o tomto kroku rozhodla administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu, podľa Reuters ale z dostupných dokumentov na webe diplomatického zastúpenia vyplýva, že rozhodnutie padlo ešte pred Obamovým nástupom do funkcie v januári 2009.

Podľa nemenovaných zdrojov citovaných denníkom Daily Mail sa Trumpovi v skutočnosti zrejme nepáčil formát návštevy, ktorá nebola pripravovaná ako oficiálna štátna, ale len ako pracovná.

"Dôvod, prečo som zrušil cestu do Londýna, je, že nie som veľký fanúšik kroku Obamovej administratívy, ktorá možno najlepšie umiestnenú a najlepšiu ambasádu v Londýne predala za pár šupov, len aby na periférii postavila novú za 1,2 miliardy dolárov," napísal Trump na Twitteri.

Na stránkach veľvyslanectva je ale informácia, že rozhodnutie presťahovať diplomatické zastúpenie v britskej metropole bolo urobené niekoľko mesiacov pred Obamovým príchodom do Bieleho domu, teda ešte za republikánskeho prezidenta Georgea Busha mladšieho.

Nemenovaný zdroj citovaný denníkom Daily Mail uviedol, že prezidenta od cesty do Londýna mohol odradiť nedostatočný lesk návštevy, pretože jej súčasťou by neboli oficiálne pocty a ani stretnutie s kráľovnou Alžbetou II. V pláne bolo rokovania s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Spojené štáty opúšťajú doterajšiu budovu veľvyslanectva na námestí Grosvenor v štvrti Mayfair a sťahujú sa do novopostavenej budovy v centrálnej londýnskej časti South Bank. Nová ambasáda, ktorú Reuters označil za skutočnú pevnosť, bude pre verejnosť otvorená 16. januára. Stavba za jednu miliardu dolárov bola plne financovaná predajom iných londýnskych nehnuteľností v majetku USA, poznamenal Reuters.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 04 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:30