Saudská ArábiaReuters
StoryEditor

Ženy v Saudskej Arábii budú môcť ísť prvýkrát na futbalový zápas. Sedieť budú oddelene od mužov

12.01.2018, 11:15
Autor:
TASRTASR
Opatrenie je realizované ako prvé zo série sociálnych reforiem zameraných na väčšie práva žien.

Ženy v Saudskej Arábii budú môcť v piatok popoludní vôbec po prvý raz navštíviť futbalový zápas, v ktorom sa na štadióne v meste Džidda stretnú dva tímy saudskoarabskej futbalovej ligy. Od väčšiny mužských divákov však budú ženy oddelené - sedieť budú v tzv. rodinnej sekcii hľadiska.

Opatrenie je realizované ako prvé zo série sociálnych reforiem zameraných na väčšie práva žien, ktoré sú pripisované vplyvnému saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi a do platnosti vstúpia v tomto roku, priblížila agentúra DPA.

Saudskoarabské kráľovstvo v prípravnej fáze označilo úseky futbalových tribún vyhradené pre ženy ako "rodinné sekcie". Vybavilo ich ženskými toaletami, samostatnými vchodmi aj parkovacími miestami. 

Štadión v Džidde je vôbec prvým, na ktorom budú môcť ženy sledovať futbalový zápas. Pre ženy a ich rodiny na ňom bolo vyhradených zhruba 10-tisíc miest, pričom podľa miestnych médií sa na ne doposiaľ predalo prinajmenšom 1200 lístkov.

Úrady však očakávajú, že predajnosť porastie v posledných hodinách pred zápasom. Oba futbalové tímy začali v ostatnom čase predávať i dámske tričká. 

Piatkový zápas je jedným z troch, ktoré budú môcť ženy v súlade s nariadením kráľovstva v tomto mesiaci navštíviť. Druhý takýto zápas sa odohrá v sobotu v metropole Rijád a tretí prebehne 18. januára v meste Dammám pri Perskom zálive. 

Futbal je v Saudskej Arábii vôbec najpopulárnejším športom. Úrady ešte v októbri oznámili, že zmienené tri štadióny otvoria svoje brány aj pre diváčky. 

Opatrenie je súčasťou reformného plánu saudskoarabského kráľovstva, za ktorého spustením stojí vplyvný korunný princ. Ten sa usiluje o väčšiu sociálnu rozmanitosť krajiny, ako aj otváranie kráľovstva zahraničným investorom. 

V rámci týchto snáh bol v kráľovstve už zrušený zákaz šoférovania žien, ktorý do platnosti vstúpi v júni. Saudskoarabské ministerstvo kultúry a informácií tiež v decembri oznámilo, že v krajine sa po viac ako 35 rokoch otvoria prvé kiná pre verejnosť, pričom stať by sa tak malo v marci. 

01 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 02 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte 04 - Modified: 2024-04-09 13:56:35 - Feat.: - Title: Kto naozaj kŕmi ruskú vojnovú mašinériu peniazmi? 05 - Modified: 2024-03-29 06:12:35 - Feat.: - Title: Komisii OSN pre postavenie žien bude predsedať Saudská Arábia, Amnesty International je voľbou šokovaná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:30