StoryEditor

VIDEO: Pred Miloša Zemana skočila vo volebnej miestnosti polonahá aktivistka

12.01.2018, 14:16
Český prezident je poctený, pretože ho napadla aktivistka skupiny Femen, ktorá napadla aj pápeža.

V miestnosti, kam prišiel voliť Miloš Zeman, sa vyzliekla žena a rozbehla sa k čekému prezidentovi. Na obnaženej hrudi mala nápis v angličtine, že Zeman je Putinova štetka a rovnaké slová tiež vykríkla. Ihneď proti nej zakročila ochranka, ktorá prezidenta odviedla z volebnej miestnosti. Som poctený, pretože ma napadla aktivistka skupiny Femen, ktorá zaútočila aj na pápeža, reagoval neskôr Zeman.

Žena bola pred príchodom Zemana medzi novinármi. V okamihu, keď sa chcel prezident pred volebnou komisiou legitimovať, si dala dole košeľu a rozbehla sa k českej hlave štátu. Pritom kričala "Zeman Putin's slut" (v preklade Zeman je Putinova štetka - pozn. red.). To isté heslo mala napísané na hrudi. Ochranka ju zrazila na zem a odtiahla ju preč.

"Som poctený, že napadli aj mňa," vyhlásil Zeman, než išiel druhýkrát voliť. "Ako vidíte moja ochranka funguje celkom dobre, takže sa ku mne nedostala," dodal. Zeman dlhodobo presadzuje zrušenie sankcií, ktoré boli voči Rusku uvalené kvôli tomu, že v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský Krym. Český prezident pritom tvrdí, že nie je ani proruský, ani pročínsky a že presadzuje politiku všetkých azimutov.

"Vzdor hnutia Fenem," povedal prezident, keď vhadzoval volebný lístok do hlasovacej urny. Na otázku, akú odhaduje volebnú účasť, odvetil, že medzi nulou a sto percentami. "Čím väčšia volebná účasť, tým lepšie, ale nemalo by to prekročiť 103 percent, ako v Severnej Kórei," vyhlásil prezident.​

"Tak sme vám vlastne ponúkli jedno predstavenie navyše," glosoval pri odchode z volebnej miestnosti v Základnej škole Brdičkova na pražských Lužinách incident vo volebnej miestnosti.

"Pán prezident so svojou manželkou krátko po incidente odvolili a tým splnili svoju občiansku povinnosť. Po dezinformačnej akcii proti pánovi prezidentovi sa teraz definitívne preukázalo, že sa odporcovia pred ničím nezastavia," povedal portálu iDNES.cz Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Zeman je jedným z deviatich kandidátov, ktorí sa v priamej voľbe v Česku uchádzajú o post hlavy štátu. Pred piatimi rokmi vyhral v historicky prvej priamej voľbe v Českej republike a aj tento rok ide do súboja v pozícii favorita.

Tento incident môže voľby ovplyvniť a podľa politológa Jozefa Lenča sa tak aj stane. Podľa neho Zemanovi skôr pomôže, ako uškodí. "Pri takýchto incidentoch to môže zmobilizovať Zemanových sympatizantov, aby ho chránili a tým pádom išli voliť," povedal pre HN Lenč. 

Ako ďalej uvádza, nevie si predstaviť spôsob, akým by tento incident mohol českému prezidentovi uškodiť. "On v tomto prípade nespravil nič zlé, bol obeťou," uzavrel politológ.

Tomáš Koziak má však opačný názor. "Česká spoločnosť je tak roztrieštená, že toto výsledok volieb nemôže ovplyvniť," myslí si politológ. Koziak súčasnú situáciu v Česku prirovnáva k predvolebným náladám na Slovensku pred prezidentskými voľbami v roku 2014. "Vtedy to bolo Fico alebo ne-Fico. Podobne je to je aj dnes v Čechách. Ľudia sa rozhodujú buď Zeman alebo ne-Zeman a tie tábory sú silne presvedčené," vysvetlil Koziak.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:34