Dan Materna, MAFRA
StoryEditor

Na Zemana sa vrhla polonahá aktivistka. Expert hodnotí, kde spravila ochranka chyby

12.01.2018, 23:07
Jeden z členov ochranky mal veľmi vážne zlyhanie, hovorí muž, ktorý chránil Václava Havla, Billa Clintona či Dalajlámu.

Na českého prezidenta vo volebnej miestnosti zaútočila polonahá ukrajinská aktivistka zo skupiny Femen. Web Lidovky.cz rozobral tento útok na Miloša Zemana s profesionálom z odboru. Stanislav Radosta sa ochranne VIP osôb z radov vrcholných štátnikov zaoberal dvadsať rokov. Chránil Václava Havla, amerického prezidenta Billa Clintona či Dalajlámu. 

Čo hovoríte na reakciu ochranky prezidenta?
Poriadková polícia stráži každú volebnú miestnosť. Pokiaľ do nej ide voliť chránená osoba, tak sa robia ešte ďalšie opatrenia. V tomto prípade chlapci zareagovali dobre. Jediný problém bol člen ochranky, ktorý stál pri novinároch v šedivom obleku s bledomodrou kravatou. Ten mal zareagovať ako prvý a vôbec tú ženu k prezidentovi nepustiť.

Ako sa ochranka pripravuje na situáciu, kedy má odvoliť prezident?
Rozlišujú sa tímy advanced, epizóda a diamant.

Čo to je?
Advanced sa vypravia na miesto dopredu s niekoľkodňovým predstihom. Rieši sa, kadiaľ chránená osoba pôjde. Keď sa ide do zahraničia, tak sa to rieši pokojne aj niekoľko mesiacov dopredu. Ľudia z epizódy prichádzajú na miesto minimálne dve hodiny vopred. Prezerajú ho pyrotechnici a ak prezident v mieste niečo je, tak sa rieši aj hygienická prehliadka. Miesto očuchá služobný pes. Ľudia z epizódy potom zostávajú na mieste do chvíle, kedy prichádza chránená osoba. Majú obsadené vchody. Ďalšiu skupinu predstavujú členovia ochranky, ktorí s prezidentom vchádzajú do miestnosti. Tým sa hovorí diamant.

Čo podľa vás člen ochranky, čo stál pri novinároch, neurobil správne?
Neviem, či mala novinársky preukaz, aby sa dostala medzi novinárov. Tiež nevieme, či ju kontrolovali. Muž z ochranky, čo stál pri kraji, mal vyštartovať ako prvý. Nemal dopustiť, aby z toho priestoru niekto vybehol. Vyzerá to ako pripravená provokácia. Je otázka, ako sa mohol dostať tak blízko k prezidentovi. Mohla mať pri sebe pokojne nôž. Inak urobili chlapci pri príprave správne, že novinárov oddelili stolmi.

Ako vážne je zlyhanie člena ochranky?
To je podľa mňa veľa vážne. Berie sa to ako bezpečnostný incident.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 19:40:13 - Feat.: - Title: Blinken zablahoželal Pavlovi k zvoleniu za hlavu štátu. Tešíme sa na spoluprácu, odkázal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:03