TASR/AP, Reuters; Koláž: HN
StoryEditor

Záľuba v mladých chlapcoch či rakovina. Voľby v Česku poznačili nechutné dezinformácie

16.01.2018, 17:51
Autor:
chocho
Nechýba napojenie na ŠtB či slobodomurárov, smrteľná choroba a ani evergreen konšpiračných teoretikov, George Soros.

Kampaň k českým prezidentským voľbám sa blíži k svojmu vrcholu a ako je to už v západnom svete zvykom, spolu s ňou graduje aj tá paralelná plná dezinformácií a lživých správ. Tie sa veľmi ľahko a rýchlo šíria internetom, najmä prostredníctvom sociálnych sietí.

Niektoré z najrozšírenejších hoaxov, ktoré sa týkajú finálovej dvojice - prezidenta Miloša Zemana a jeho vyzývateľa Jiřího Drahoša - sme zmapovali v nasledujúcom texte.

Spolupráca s ŠtB bez dôkazov
Už pred prvým kolom volieb musel Drahoš čeliť podozreniam, že za komunistického režimu spolupracoval s ŠtB. Falošná správa však išla ešte ďalej. Drahoša mala totiž ŠtB donútiť k spolupráci tak, že využila jeho záľubu v neplnoletých chlapcoch.

"Podpásovky už prišli, už som sa o sebe dozvedel, že som agent ŠtB, že ma ŠtB stlačila kvôli pedofílii," povedal Drahoš po prvom kole volieb. Už skôr kvôli tomu zverejnil svoje negatívne lustračné osvedčenia.

Nepravdivé informácie o napojení Drahoša na ŠtB vyvracia aj portál popravde.cz, ktorý odkrýva najrozšírenejšie hoaxy, ktoré sa o tomto kandidátovi na českého prezidenta šíria. "Jiří Drahoš preukázateľne s ŠtB nikdy nespolupracoval a nebol o ňom vedený akýkoľvek takýto spis. Má negatívne lustračné osvedčenie, akékoľvek napojenie na ŠtB odmieta aj Centrum pre štúdium totalitných režimov a neexistenciu akéhokoľvek záznamu potvrdzuje aj vyjadrenie Archívu bezpečnostných zložiek, teda úradu, ktorý bývalé archívy po ŠtB spravuje," píše web.

Drahoš ako slobodomurár
Potom, čo sa stal jedným z dvojice, z ktorej vzíde český prezident pre nasledujúcich päť rokov, sa nielen na internete o Drahošovi vyrojili ďalšie nepodložené informácie.

Medzi katolíkmi sa napríklad šíri správa, že bývalý riaditeľ českej Akadémie vied patrí k slobodomurárom, teda členom tajomného hnutia, ktoré sa podľa vlastného vyjadrenia usiluje o mravné zdokonalenie človeka a ľudstva. O rozširovaní správy medzi veriacimi na svojom Twitteri informoval najvyššie postavený muž plzenskej diecézy Tomáš Holub, ktorý sa proti tvrdeniu zároveň ohradil.

"Som hlboko presvedčený, že ide o úplne lživú a ničím nepodloženú diskreditáciu," komentoval biskup. "Prosím, povedzte môj postoj všetkým, ktorí túto lož berú vážne," vyzval užívateľov sociálnej siete neskôr.

Drahoš spojitosť so slobodomurármi či inou organizáciou, ktorá by sa usilovala o ovládnutie sveta, vylúčil. "To je úplná hlúposť," povedal portálu Lidovky.cz.

Podľa českého cirkevného historika Tomáša Petráčka ide o zbabelý podpásový útok, pretože členstvo v slobodomurárskych lóžach (organizačné zložky, pozn. red.) je tajné. Nedá sa tak dokázať, potvrdiť alebo vyvrátiť. V určitom katolíckom prostredí však podľa neho môže veľmi rezonovať. Kresťan, ktorý to však bez dôkazov tvrdí, sa dopúšťa hriechu ohovárania.

Nemôže chýbať Soros
V posledných dňoch sa medzi Drahošovými odporcami rozšírila tiež správa, že niekdajší šéf akademického ústavu bol členom Českej asociácie Rímskeho klubu. Tá podľa konšpiračných teoretikov môže za medzinárodné sprisahanie a je súčasťou plánu na Nový svetový poriadok. Ten má ovplyvňovať svetovú politiku v prospech jeho členov.

Rímsky klub je pritom think tank založený v roku 1968, ktorého cieľom je spájať osobnosti z vedeckého sektora a priemyslu. Mimochodom prognostikom pražskej pobočky klubu bol po jej zriadení v roku 1991 Drahošov súčasný oponent v boji o Hrad, Miloš Zeman. Zastával post prognostika a o vznik českej vetvy klubu sa veľmi zasadzoval.

"Bol a je to od samotného počiatku čisto diskusný krúžok, kde sa debatuje o rôznych otázkach doby. Viem to z priamej skúsenosti," povedal Drahoš s tým, že istú dobu Českej asociácii aj predsedal. Od roku 2010 sa však činností spojených s think tankom nezúčastňuje.

Často opakovaným hoaxom je napojenie Drahoša na miliardára Georga Sorosa, bez ktorého sa vo svete konšpiračných teoretikov zaobíde len málo správ. Český dezinformačný web Aeronet ešte pred prvým kolom prezidentských volieb zdieľal dezinformáciu, že známy filantrop chce finančne podporiť Zemanových protikandidátov, upozorňuje portál ihned.cz. Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna na Facebooku napísal: "Ak volíte Drahoša, zvolíte si Sorosa." Neskôr tento príspevok zmazal.

"Diagnózu pozná, liečbu odmietol"
Lživé správy sa nevyhli ani obhajcovi prezidentského postu v Česku Milošovi Zemanovi. Ešte minulý rok brniansky komunálny politik Svatopluk Bartík na Facebooku napísal, že Zeman má rakovinu.

"Za chvíľu skončí uzávierka nominácií na Hrad, takže je možné ísť von s pravdou o zdraví Miloša Zemana. Má rakovinu, metastázy na viacerých miestach, svoju diagnózu pozná už cca 3 týždne, liečbu odmietol, prognóza 3 - 7 mesiacov. Zdroj z pochopiteľných dôvodov nezverejňujem. Koniec hlásenia," napísal 7. novembra Bartík. Neskôr príspevok zmazal.

Zemanovi právnici začali obratom konať, hneď na druhý deň 8. novembra podali na Bartíka trestné oznámenie a žalobu. Český prezident si s ním vybavil účty na televíznej obrazovke v rozhovore na stanici Barrandov. "Ten človek je sviňa, toto sa jednoducho nerobí," povedal.

Zemanovi lekári Bartíkove obvinenia opakovane vyvrátili. Urobili tak aj v oficiálnom vyhlásení v utorok 9. januára, kedy potvrdili, že Zemana rakovina nesužuje.

Zeman postupuje automaticky
V najostrejšej fáze prezidentskej kampane sa na sociálnych sieťach objavil hoax, ktorý cielil na nepoučených Zemanových fanúšikov. Hojne zdieľaná výzva mala voličov presvedčiť o tom, že sa v prvom kole prezidentských volieb vyberá súper pre úradujúceho prezidenta a že Zeman automaticky postupuje do druhého kola.

Podľa hovorcu českého prezidenta Jiřího Ovčáčka sa oznámenie objavilo aj v podobe letákov v schránkach v Moravskosliezskom kraji. Ostravskí policajti kvôli letáku začali trestné stíhanie.

"Vážení voliči Miloša Zemana," znie text letáku, ktorého fotografiu Ovčáček zdieľal, "ak chcete voliť súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana, potom v 1. kole nikam chodiť nemusíte." Údajný leták tvrdenie vysvetľuje ako novinku tohto roka - obhajujúcemu prezidentovi je vďaka nej vraj zaistený automatický postup do druhého kola. "Prosím, zostaňte doma a príďte až 25. a 26. januára," stojí vo falošnej správe.

Na šírenie falošnej správy zareagovalo aj český rezort vnútra: "Ministerstvo vnútra túto dezinformačnú kampaň dôrazne vyvracia, šírené informácie sú nepravdivé a lživé."

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 12. a 13. januára, si Česi vyberali spomedzi deviatich kandidátov. Do druhého kola posunuli s 38,56 percentami hlasov Zemana a s 26,60 percentami Drahoša. Rozhodujúci súboj ich čaká 26. a 27. januára.

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:46