Reuters
StoryEditor

Pápež v Čile plakal s obeťami sexuálneho zneužívania, v krajine horia kostoly

17.01.2018, 10:34
Autor:
ČTKČTK
V Santiagu neďaleko veľkej omše, ktorú odslúžil pápež, polícia rozháňala protestujúcich s pomocou slzného plynu a vodných diel.

Pápež František sa v utorok v Čile stretol s obeťami sexuálneho zneužívania, ktorého sa v minulosti dopustili miestni cirkevní predstavitelia. Pri tej príležitosti vyjadril smútok nad nenapraviteľnými škodami, ktoré zneužívanie spôsobilo. Stretnutie sa uskutočnilo na vatikánskej ambasáde v Santiagu. Podľa agentúry AP to oznámil pápežov hovorca Greg Burke.

"Nikto iný pri stretnutí nebol. Bol tam len pápež a obete," uviedol Burke. "Stretnutie prebiehalo takto, aby sa obete mohli zveriť pápežovi Františkovi so svojím trápením. On ich vypočul, pomodlil sa s nimi a plakal s nimi," dodal hovorca.

Podľa agentúry Reuters je to iba po druhýkrát, čo sa pápež na zaoceánskej návšteve stretol s obeťami zneužívania. Naposledy sa to tak stalo v americkej Filadelfii v roku 2015. Pápež podľa hovorcu tiež povedal, že súcití s ​​nevinnými duchovnými, ktorí sú v krajine v dôsledku zneužívania kolektívne obviňovaní. Ďalšie podrobnosti hovorca Vatikánu neuviedol.

Téme zneužívania sa pápež začal venovať napriek tomu, že sa kvôli jeho návšteve Chile zdvihla veľká vlna nevôle. V noci z pondelka na utorok boli vypálené ďalšie tri kostoly, vrátane jedného v Araukánii na juhu krajiny, kde sa v stredu pápež stretne s miestnymi domorodými Araukáncami (národ Mapuče) a odslúži tam omšu.

Na juhu Čile žije asi 1,5 milióna Mapučov, ďalších asi 200-tisíc ich žije v susednej Argentíne. V oboch krajinách bojujú za návrat pôdy, ktorú ich predkovia v regióne po stáročia vlastnili. Po príchode španielskych dobyvateľov aj po vyhlásení nezávislosti Argentíny a Čile sa im darilo udržať časť územia až do konca 19. storočia, kedy im ich vláda s pomocou armády zabrala.

Pápež už v utorok hovoril o tom, že je potrebné načúvať domorodcom, na ktorých sa často zabúda. Vyzval k ochrane ich práv a kultúry, "aby sa nestratila časť identity a bohatstvo tohto národa," citovala ho agentúra AFP.

V Santiagu neďaleko veľkej omše pod šírym nebom, ktorú pápež v utorok odslúžil, polícia rozháňala protestujúcich s pomocou slzného plynu a vodných diel. Napriek stretom sa však omše zúčastnilo vyše 400-tisíc ľudí. Pri jeho následnej návšteve ženskej väznice v hlavnom meste údajne niekoľko väzenkýň dojal a priviedol ich tak k slzám.

Pápež sa tiež stretol s prezidentkou Michelle Bacheletovou, sudcami, zákonodarcami a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi Čile. Pri stretnutí s nimi povedal, že musí vyjadriť bolesť a hanbu nad tým, že niektorí cirkevní predstavitelia sexuálne zneužili maloletých, o ktorých sa mali starať.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:05