Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump udelil Fake News Awards. Poľský prezident mu za to poďakoval

18.01.2018, 08:30
Autor:
mhmhČTKČTK
Ceny sa za falošné správy si odniesli médiá, ktoré prezidenta pravidelne kritizujú.

Americký prezident Donald Trump v stredu zverejnil zoznam médií, ktoré podľa neho prinášajú lživé správy. Medzi držiteľmi cien za falošné správy (Fake News Awards) sa objavili napríklad televízia CNN či denníky The New York Times (NYT) či The Washington Post (WP), ktoré dlhodobo prinášajú kritické materiály o šéfovi Bieleho domu a Trump sa o nich vyjadruje nelichotivo. Udelenie cien založil Trump na výbere desiatky článkov, medzi ktorými figurovali priznané spravodajské omyly či názorový text.

"A víťazom cien FAKE NEWS sa stávajú ...," napísal Trump na Twitteri s odkazom na webové stránky vedenia Republikánskej strany, ktoré obsahovali zoznam desiatky článkov či príspevkov spravodajských televízií. Väčšinou išlo o materiály, pri ktorých médiá priznali omyl a v krátkej dobe svoje tvrdenia korigovali.

"Štúdie ukázali, že vyše 90 percent mediálnych výstupov o prezidentovi Trumpovi je negatívnych," píše sa v nepodpísanom texte uvádzajúcom spomínaný zoznam.

V ňom figuruje napríklad reportáž CNN založená na nepravdivom tvrdení, že Trumpov syn Donald mal tajný prístup k dokumentom serveru WikiLeaks či chybnú správu ABC News o bývalom Trumpovom poradcovi Michaelovi Flynnovi, za ktorú televízia potrestala zodpovedného novinára.

Jedným z ďalších materiálov, ktoré podľa prezidenta usvedčujú médiá zo lživej práce, je názorový článok stĺpčekára NYT, ktorý tvrdí, že Trumpove víťazstvo vo voľbách bude ranou pre americkú ekonomiku a prinesie celosvetovú recesiu.

V boji proti fake news Donalda Trumpa na Twitteri podporil poľský prezident Andrzej Duda a zároveň svojmu americkému náprotivku poďakoval.

"Prezident Trump znovu zdôraznil silu falošných správ. Ďakujem. Musíme naďalej bojovať proti tomuto javu. Poľsko zažíva moc falošných správ z prvej ruky. Mnoho európskych a dokonca aj amerických úradníkov utvára svoje názory na Poľsko na základe neúprosného toku falošných správ," napísal Duda na Twitter.

Médiá v reakciách na udelenie cien uviedli, že pri väčšine zverejnených materiálov priznali chyby.

"Prezident Trump takmer nikdy neprizná omyl, aj keď už urobil cez 2000 nepravdivých alebo zavádzajúcich vyhlásení," uviedol WP.

Trump si za svoje neustále útoky na médiá vyslúžil kritiku aj medzi zákonodarcami. V súvislosti s udeľovaním cien sa ozval aj vplyvný republikánsky senátor John McCain, ktorý v stredu Trumpa prostredníctvom washingtonského listu vyzval, aby svoje ataky na tlač zmiernil.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 03 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 04 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 05 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:00