StoryEditor

Polícia varuje pred orkánom, horský priechod Čertovica je úplne uzatvorený

18.01.2018, 17:56
Autor:
chochoTASRTASR
Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dnes výstrahu pred silným vetrom.

Slovenská polícia varuje pred orkánom. V príspevku na sociálnej sieti Facebook informuje, že horský priechod Čertovica je úplne uzatvorený.

Orkán má zasiahnuť v najbližších hodinách nasledujúce okresy Slovenska: Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad, Banská Bystrica a Brezno.

Výstrahu pred silným vetrom vydal dnes Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Pred vetrom na horách je dokonca v platnosti výstraha druhého stupňa. Varovanie platí od štvrtkového (18.1.) popoludnia do piatkového (19.1.) rána.

SHMÚ

​V HNtelevízii si pozrite, aké počasie nás čaká v najbližších dňoch:

Orkán vyčíňal vo viacerých krajinách Európy

Problémy, ktoré v západnej Európe - najmä v Belgicku, Holandsku a Nemecku - spôsobil orkán Friederike, sa postupne presúvajú smerom na východ.

Prudký nárazový vietor sprevádzaný miestami i snehovými zrážkami vyčíňa vo viacerých lokalitách Poľska i Českej republiky.

Vážne problémy spôsobuje energetikom, cestárom, ale narušuje i plynulosť železničnej a leteckej dopravy.
V Poľsku hlásia tisícky ľudí bez elektrickej energie, či "odviate autobusy v priekopách", vyplýva z informácií spravodajskej televízie TVN24.

Výpadky dodávok elektriny zaznamenal od západu smerom na východ postupne aj český ČEZ. Vo štvrtok okolo 21.00 h registrovali v ČR okolo 60 porúch energetickej siete, bez dodávok elektriny bolo asi 30-tisíc odberných miest, čo je však o 10-tisíc menej ako o dve hodiny skôr.

Situácia by sa však podľa predpovedí meteorológov mala postupne zlepšovať.

Počet obetí stúpol

Pre vyvrátené stromy na železničných tratiach sú viaceré z nich v súčasnosti mimo prevádzky. Na odstránení prekážok sa intenzívne pracuje.

To isté platí aj o cestných komunikáciách, hlavne na severe ČR, kde zrejme až do piatka zostane neprejazdný necelé dva kilometre dlhý úsek cesty Česká Lípa-Horní Libchava.

Počet obetí orkánu Friederike sa podľa dostupných informácií zvýšil medzičasom na 11. Iba v Nemecku si vyžiadal podľa aktualizovaných správ internetového vydania denníka Bild i tlačovej agentúry DPA už najmenej šesť životov, v Holandsku zahynuli traja ľudia, v Belgicku a Taliansku registrujú naďalej po jednej obeti.

Popri vážnych komplikáciách prepravcov je na východe Nemecka okolo 65-tisíc domácností bez elektrickej energie. Nemecké železnice avizovali na piatok obnovenie dočasne pozastavenej prevádzky, avšak s istými lokálnymi obmedzeniami.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:28