StoryEditor

Česká obec zavedie nový trest pre rýchlych šoférov. Prepadne sa pod nimi cesta

19.01.2018, 18:00
Autor:
vhvh
Vedenie Branišovíc sa k inštalácii miznúceho prahu rozhodlo, pretože povolenú rýchlosť prekračuje drvivá väčšina vodičov prechádzajúcich obcou.

Radnica českej obce Branišovice v Brnianskom kraji chystá novú pascu na vodičov prekračujúcich povolenú rýchlosť. Do cesty nechá zabudovať špeciálny prah, ktorý sa pod rýchlo idúcim autom prepadne.

Zariadeniu sa hovorí Actibump a pochádza zo Švédska, kde ho inštaluje tamojšej správa ciest a diaľnic Trafikverket. Je napojené na radar a pre neporiadnych vodičov vytvára podobnú situáciu, ako by vošli v plnej rýchlosti do výmoľu.

"Jeho prejdenie nijako nepoškodí auto. Vďaka psychologickému efektu si však vodič dá nabudúce na rýchlosť pozor," uviedol Daniel Čada, konateľ spoločnosti Longevus, ktorá nový systém do Českej republiky dováža.

Vedenie Branišovíc sa k inštalácii miznúceho prahu rozhodlo, pretože povolenú rýchlosť prekračuje drvivá väčšina vodičov prechádzajúcich obcou. Miestni sa kvôli tomu prostredníctvom petície sťažovali, že sa im otriasajú domy. Vedenie obce sa však k zavedeniu nového systému nechce bližšie vyjadrovať.

Konateľ Čada podotýka, že obavu z bezpečnostného prahu nemusia mať ani prechádzajúce sanitky, ani hasiči alebo polícia. Nájazdová hrana je totiž veľmi malá a pod úrovňou cesty. Vznikne tak ďaleko menší náraz ako pri klasickom priečnom prahu.

"Pokiaľ nebude taká vymoženosť každých sto metrov, tak to neprekáža. Výmole na ceste sú niekedy oveľa horšie," konštatoval Marek Slabý, predseda Asociácie zdravotníckych záchranných služieb.

Prah môže reagovať na ľubovoľnú rýchlosť. "Štandardne ho odporúčame užívať s toleranciou asi tri kilometre za hodinu," poznamenal Čada.

Pre Branišovice bude nastavený na rýchlosť 53 kilometrov za hodinu. Prah vydrží aj snehovú nádielku, dokonca mu neprekáža ani posyp.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:57