TASR/AP
StoryEditor

V Grécku vyšli do ulíc desiatky tisíc nacionalistov, chcú názov Macedónsko len pre seba

21.01.2018, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Spor o meno medzi Gréckom a Macedónskom trvá už roky.

V severogréckom Solúne dnes demonštrovalo do 50-tisíc ľudí kvôli sporu o to, či má bývalá juhoslovanská republika právo používať vo svojom názve pomenovanie Macedónsko. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na informácie gréckej polície.

Protest zvolali grécki nacionalisti a pridali sa k nemu aj členovia neonacistickej strany Zlatý úsvit či niektorí pravoslávni kňazi. Tí všetci odmietajú, aby susedná krajina mala vo svojom názve meno Macedónsko, pretože podľa nich toto pomenovanie historicky patrí gréckej provincii.

Dlhoročný spor

Spory medzi Gréckom a Macedónskom o názov štátu trvajú v podstate už od osamostatnenia bývalej juhoslovanskej republiky v roku 1991. Do OSN vstúpila krajina v roku 1993 pod názvom Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (niekedy používaným ako skratka FYROM).

Nejde pritom len o lingvistický spor, pretože grécka strana používanie názvu Macedónsko susedným štátom považuje za zásah do svojho historického dedičstva a za skrytý územný nárok na rovnomennú severogrécku provinciu.

Atény preto okrem iného blokujú snahu Skopje pripojiť sa k Severoatlantickej aliancii a bránia jej začleneniu do Európskej únie.

Môže prísť prielom

Nádej na možné rozuzlenie dlhoročného sporu dávajú nové rokovania gréckej a macedónskej strany, ktoré začali tento mesiac pod záštitou OSN.

Macedónsky premiér dokonca naznačil, že celá záležitosť by mohla byť vyriešená do konca roka. Delegácie vraj diskutujú nad niektorými kompromisnými návrhmi, podľa médií medzi nimi sú napríklad názvy Nové Macedónsko či Severné Macedónsko.

Nacionalisti však tieto kompromisy rezolútne odmietajú, podľa ich predstavy susedná krajina nesmie meno Macedónsko používať vôbec. "Je len jedno Macedónsko a to je grécke!," kričali dnes demonštranti v Solúne.

Premiér vidí nádej

Spor zasahuje aj do jednoty vládnej koalície, pretože formácia SYRIZA premiéra Alexisa Tsiprasa zastáva na rozdiel od nacionalistickej strany Nezávislí Gréci umiernené stanovisko.

"Historicky je úplne nepodložené a absurdné privlastňovať si exkluzivitu (názvu) Macedónsko. Nie je ale nerozumné meno Macedónsko zahrnúť do nejakého zloženého názvu, s nejakým geografickým či chronologickým určením, aby bolo úplne jasné, že si nikto nechce privlastniť územie alebo dejiny inej krajiny," povedal dnes Tsipras v rozhovore pre denník Ethnos.

01 - Modified: 2023-12-06 06:14:26 - Feat.: - Title: V Macedónsku zadržali politika podozrivého z vraždy tínedžerky 02 - Modified: 2023-11-16 19:07:41 - Feat.: - Title: Maďarsko spolu s Macedónskom napadne bulharský tranzitný poplatok za ruský plyn 03 - Modified: 2023-10-24 21:02:18 - Feat.: - Title: Orbán prijal lídra severomacedónskej opozičnej konzervatívnej strany 04 - Modified: 2023-05-30 10:05:00 - Feat.: - Title: Juhoslávia bola utopický projekt, nesúrodý štát udržiaval Tito pokope svojou charizmou a tvrdou rukou 05 - Modified: 2022-11-29 18:47:26 - Feat.: - Title: Nemecký prezident vyzval Macedónsko, aby uznalo existenciu bulharskej menšiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:02