earthquake.usgs.gov
StoryEditor

Mimoriadne silné zemetrasenie pri Aljaške, výstrahy pred cunami zrušili

23.01.2018, 10:12
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Úrady poslali obyvateľom na Aljaške varovanie pred cunami a vyzvali ich, aby išli na vyvýšené miesto alebo sa presunuli do vnútrozemia.

Zemetrasenie so silou 7,9 stupňa bolo dnes zaznamenané 250 kilometrov od brehov Aljašky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS. Tá pôvodne uviedla silu zemetrasenia 8,2 stupňa.

Varovanie pred cunami pre pobrežné oblasti Aljašky a západné pobrežie Kanady a Spojených štátov po niekoľkých napätých hodinách úrady odvolali, informuje CNN. Výstrahy pred cunami boli zrušené "pretože ďalšie informácie a analýzy lepšie definovali hrozbu," uviedlo Národné varovné centrum pred cunami v aljašskom meste Palmer. Menšie vlny cunami do jedného metra však na Aljaške zaznamenali.

Mickey Varnadao z centra pre výstrahy uviedol, že v platnosti ešte zostáva odporúčanie pre časti Aljašky - teda, že situáciu bude centrum sledovať a vydávať aktualizované správy každú hodinu. Podľa Varnadaa sa úrady rozhodli zrušiť výstrahu po tom, ako sa nebezpečné vlny na pobreží Aljašky neobjavili. Zatiaľ neboli hlásené ani žiadne škody.

Situácia bola dramatická na ostrove Kodiak, ktorý leží východne od polostrova Aljaška a má približne 13-tisíc obyvateľov. Miestna polícia na facebookovom účte informovala o tom, že z prístavu ustupuje voda, čo býva predzvesťou príchodu vlny. Obyvatelia sa hromadne evakuovali na vyvýšené miesta. Aktuálne je už varovanie pred cunami na ostrove zrušené.

Úrady krátko po zemetrasení poslali obyvateľom na Aljaške na mobilné telefóny výstrahu s textom: "Núdzové varovanie. Nebezpečenstvo cunami na pobreží. Choďte na vyvýšené miesto alebo sa presuňte do vnútrozemia". Úrady na ostrove Kodiak tiež varovali ľudí, aby sa evakuovali, ak žijú v nízko položených oblastiach.

Zemetrasenie zaznamenali v hĺbke desať kilometrov, uviedla USGS. Otrasy na Aljaške zaznamenali krátko po polnoci miestneho času - teda o 10.30 h SEČ.

Obyvatelia hlásili na sociálnych sieťach, že zemetrasenie bolo cítiť aj v stovky kilometrov vzdialenom aljašskom meste Anchorage. Nathaniel Moore, ktorý bol na lodi v meste Kodiak, povedal, že "otrasy trvali dobrú minútu". "Celé mesto sa evakuuje," uviedol pre televíziu CNN v utorok skoro ráno.

Úrady otvorili školy ako núdzové centrá a v jednej zo stredných škôl sa zhromaždilo odhadom 500 osôb, ktorí v pokoji očakávali ďalšie pokyny.

Video ukazuje evakuáciu obyvateľov ostrova Kodiak:

Výzva obyvateľom ostrova Kodiak, aby sa okamžite evakuovali na vyvýšené miesta:

01 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 02 - Modified: 2024-04-04 09:21:18 - Feat.: - Title: Po zemetrasení na Taiwane pokračujú záchranné práce, nezvestných je stále vyše 30 ľudí 03 - Modified: 2024-04-04 09:00:00 - Feat.: - Title: Ako zemetrasenie na Taiwane ovplyvní globálny trh smartfónov? Najväčší výrobca polovodičových súčiastok pozastavil výrobu 04 - Modified: 2024-04-04 06:44:18 - Feat.: - Title: Na Taiwane vyslobodili šiestich mužov, ktorí ostali uväznení po zemetrasení. Záchranné práce pokračujú 05 - Modified: 2024-04-04 06:49:04 - Feat.: - Title: Oblasť pri Fukušime zasiahlo silné zemetrasenie, otrasy cítili aj v Tokiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:33