Flickr/Jennifer Boyer
StoryEditor

Americká polícia dostala nečakaný list. Jeho autor tvrdil, že pred desaťročiami utiekol z Alcatrazu

26.01.2018, 13:27
Autor:
ČTKČTK
Pisateľ uviedol, že väčšinu života strávil v Seattli a osem rokov v Severnej Dakote.

Polícia v San Franciscu pred piatimi rokmi dostala list, ktorého pisateľ tvrdil, že je jedným z troch väzňov, ktorým sa v roku 1962 podarilo utiecť z neslávne preslávenej väznice Alcatraz. Analýza písma jeho totožnosť vtedy síce nepreukázala, ale ani nevyvrátila, upozornil spravodajský portál BBC. Záležitosť okolo listu bola zverejnená až teraz.

"Volám sa John Anglin. Utiekol som z Alcatrazu v júni 1962. Áno, podarilo sa to nám všetkým, ale len tak tak," stojí v liste.

Sú na zozname najhľadanejších osôb

Traja väzni na úteku - bratia John a Clarence Anglinoví a ich spoluväzeň Frank Morris - sú v USA dodnes na zozname najhľadanejších osôb. K ich menám sú priradené upravené fotografie toho, ako by v súčasnosti mohli vyzerať.

V liste tiež stojí, že Morris zomrel v roku 2005 a Clarence Anglin o tri roky neskôr. Autor sa následne v liste snaží uzavrieť s úradmi dohodu. "Ak v televízii oznámite, že ma pošlete do väzenia maximálne na rok a že mi poskytnete lekársku starostlivosť, napíšem vám, kde presne som," uvádza autor listu s tým, že má 83 rokov a trpí rakovinou.

Pisateľ uviedol, že väčšinu života strávil v Seattli a osem rokov v Severnej Dakote. V čase, keď list písal, žil v južnej Kalifornii.

List dostala televízia KPIX od anonyma. Príslušné úrady, ktoré mali prípad na starosti od roku 1978, ho zaslali na podrobnú analýzu Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). Písmo v dokumente porovnali s písmom všetkých troch utečených väzňov, ale vyšetrovatelia nakoniec nedospeli k definitívnemu záveru o jeho autentickosti.

Posielali svojej matke ruže?

Synovec Johna a Clarenca Anglinových však v rozhovore v televízii CBS povedal, že jeho babičke niekoľko rokov po úteku troch väzňov niekto posielal ruže, ku ktorým bol priložený odkaz s podpismi jej synov.

"Zatiaľ som neurobil záver, či naozaj verím, že sa John pokúsil o takýto kontakt," povedal synovec David Widner. "Že má rakovinu a umiera, o tom aspoň mohol informovať rodinu - dať jej tak vedieť, že existuje," dodal.

Alcatraz je jedným z najznámejších väzení na svete. Fascináciu verejnosti si vyslúžil svojím umiestnením na ostrove i povesťou zariadenia, z ktorého nemožno utiecť. To sa však podarilo trom väzňom, ktorí naostrenými lyžicami niekoľko mesiacov hĺbili zo svojich ciel tunel a na útek z ostrova uprostred noci následne použili improvizovaný nafukovací raft vyrobený z plášteniek. Od tej doby už ich nikto nevidel.

Väznica Alcatraz bola kvôli vysokým prevádzkovým nákladom v roku 1963 uzavretá. Teraz je obľúbenou turistickou atrakciou, útek troch väzňov sa stal aj predlohou k filmu Útek z Alcatrazu (1979) s Clintom Eastwoodom.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 18:38