TASR/Reuters
StoryEditor

Ešte nie je čas na to, aby sa sýrski utečenci vrátili do vlasti, vyhlásil nemecký prezident

29.01.2018, 20:20
Autor:
ČTKČTK
Steinmeier je na návšteve Jordánska a Libanonu.

Je príliš skoro na to, aby sa sýrski utečenci vrátili do vlasti a medzinárodné spoločenstvo by preto malo aj naďalej podporovať blízkovýchodné štáty, ktoré miliónom utečencov poskytli prechodný domov.

Pri svojej dnešnej návšteve Bejrútu to povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sýria ešte nie je bezpečná

Na repatriáciu sýrskych utečencov zatiaľ nenastali "správne podmienky", keďže bezpečnostná situácia v značných častiach Sýrie stále nie je priaznivá, povedal Steinmeier v Bejrúte, kde sa stretol so svojím libanonským náprotivkom Michelom Aúnom.

V súčasnej chvíli podľa OSN v Libanone žije asi milión sýrskych utečencov, čo je asi pätina populácie krajiny. Libanonská vláda uviedla, že keďže Damask už kontroluje veľkú časť Sýrie, nastal čas, aby sa utečenci vrátili do vlasti.

Vo viacerých častiach pokračujú boje

V častiach Sýrie, vrátane okolia hlavného mesta Damask, pokračujú boje. V iných kútoch krajiny boje síce ustali, ale sedem rokov trvajúca vojna tam spôsobila katastrofálne škody a chýbajú investori, ktorí by finančne pomohli s povojnovou rekonštrukciou.

"Po mnohých nevyvedených pokusoch (...) sa nám nepodarilo zabezpečiť v Sýrii prímerie," uviedol Steinmeier.

Navštívil vojakov

Nemecký prezident pred stretnutím so svojím libanonským náprotivkom navštívil kontingent 300 nemeckých vojakov na základni v severovýchodnom Jordánsku.

Nemeckí vojaci v Sýrii a v Iraku podnikajú prieskumné operácie a pomáhajú s doplňovaním paliva. Steinmeier vojakom povedal, že boj proti IS bol úspešný, ale stále je potrebné bojovať proti oslabeným extrémistickým skupinám a zabrániť im v znovuzískaní moci.

Nemeckí vojaci sa podľa neho v Jordánsku cítia vítaní a uviedli, že tam majú dobré pracovné podmienky.

Najviac peňazí

"Takže to rozhodnutie bolo správne," povedal nemecký prezident o minuloročnom presune nemeckých vojakov z Turecka do Jordánska. Presun sa uskutočnil potom, čo turecká vláda obmedzila k vojakom prístup.

Steinmeier takisto navštívil neďaleký tábor Azrak, ktorý je domovom asi 36-tisíc sýrskych utečencov. Pri tej príležitosti hovoril o tom, ako sa Nemecko zasadilo o zabezpečenie humanitárnej pomoci utečencom. Spolková republika po Spojených štátoch prispieva na pomoc utečencom v Jordánsku najviac peňazí.

Je priestor na zlepšenie

Nakoniec nemecký prezident pochválil Jordánsko za pomoc státisícom utečencov a povedal, že kritika nie je na mieste. "Áno veľa sa môže zlepšiť ... Nie je ale spravodlivé Jordánsku niečo príliš vyčítať," povedal.

Jordánsko uzavrelo svoje hranice so Sýriou po bombovom útoku v roku 2016. V dôsledku uzavretia hranice sa niekoľko desiatok tisíc sýrskych utečencov ocitlo na púšti v pohraničí, kde mali len obmedzený prístup k humanitárnej pomoci. Podľa mnohých organizácií na ochranu ľudských práv Jordánsko násilne niekoľko sto utečencov deportovalo.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:05