iDnes.cz
StoryEditor

Chceli ma otráviť, tvrdí muž, ktorý skolaboval na Zemanovom štábe. Lekári majú inú verziu

30.01.2018, 09:28
Milan Rokytka je napriek tomu presvedčený, že situácia bola vážna a dokonca tvrdí, že mu išlo o život.

Stal sa zámienkou incidentu, pri ktorom v sobotu v pražskom Top Hoteli lietali päste. Člen KSČM v Prahe a príležitostný publicista Milan Rokytka, ktorý posilnený alkoholom skolaboval počas osláv víťazstva priaznivcov Miloša Zemana, sa domnieva, že sa ho niekto pokúšal vedome otráviť. Muži, ktorí útočili na novinárov, si podľa jeho slov zaslúžia cenu Michala Velíška udeľovanú za hrdinstvo, lebo mu podľa neho išlo o život. Lekári však majú iné vysvetlenie.

Čo sa vlastne v sobotu podvečer stalo? Milan Rokytka svojím kolapsom - spôsobeným aj väčším množstvom alkoholu - v sále, kde Zemanovi stúpenci oslavovali výhru v českých prezidentských voľbách, pritiahol pozornosť novinárov, ktorí ešte po odchode hlavy štátu zostali na mieste.

Na záberoch je vidieť, že Karol Slezák, bývalý boxer, podnikateľ a priaznivec prezidenta Miloša Zemana potácajúceho sa Rokytku podopiera a potom ho pomerne nešetrne zvalí na pódium, kde opitý muž zostal bezvládne ležať.

Situácia sa vyostrila o desať minút neskôr, kedy sa Slezákovi a ďalšiemu Zemanovmu priaznivcovi Janovi Šoltovi nepáčilo, že novinári natáčajú príchod záchranárov. Zástupcom médií, ktorí tvrdia, že chceli vedieť, čo sa v prezidentovom štábe deje, sa začali obaja muži vyhrážať, kameramanovi TV Nova zrazili na zem drahé vybavenie. Slezák potom päsťami zaútočil na kameramana portálu iDNES.cz, ktorý sa pritom vôbec nebránil. Prípadom sa zaoberá polícia.

Obaja muži svoje agresívne správanie ospravedlňovali tým, že Rokytka podľa nich prekonal srdcový kolaps. Portál Lidovky.cz preto požiadal o vyjadrenie Rokytku, ten sa však podľa svojich slov momentálne na komunikáciu s médiami necíti.

"Po útoku pražskej kaviarne som v rekonvalescencii a dúfam, že sa zo šoku čoskoro zotavím," podotkol a ani nespresnil, kto presne na neho mal zaútočiť, pričom podľa svedectva sám zo svojej vôle prehnal konzumácii alkoholu.

Sofistikovaný jed v nápoji?
Záchranári ho previezli do Thomayerovej nemocnice, kde skončil na internom oddelení s poruchou vedomia. V nemocnici však neostal, krátko po ošetrení bol prepustený, ako v nedeľu spresnil hovorca kliniky. "Ošetrili sme muža s poruchou vedomia, v ktorej zohral úlohu alkohol," uviedla hovorkyňa záchranárov Jana Poštová.

Rokytka je napriek tomu presvedčený, že situácia bola vážna a dokonca tvrdí, že mu išlo o život. "Išlo zrejme o sekundy a o život, nikto však záchranku dlho napriek výzvam poskytovateľov prvej pomoci nevolal a len sa venoval hyenismu aj po príchode záchranárov, ktorí vyzvali na vypratanie miestnosti od zvedavcov. Dúfam, že podporíte udelenie Velíškovej ceny obom statočným mužom, ktorí teraz majú problémy," vyhlásil. Cena Michala Velíška sa pritom udeľuje na počesť statočného činu, kedy sa strihač TV Nova zastal mladej ženy a bol zavraždený.

Viac sa Rokytka k incidentu nechcel vyjadrovať. Odkázal iba na svoj web Týždenník občianske právo, kde publikuje svoje názory. Tam sa v niekoľkých článkoch vracia práve aj k sobotňajšiemu incidentu. V nich okrem iného uvažuje aj nad možnosťou, že sa ho niekto pokúsil vedome otráviť.​

"Nemôžem vylúčiť, že mi niekto vhodil do nápoja z pomsty nejaký sofistikovaný jed, po ktorom som skolaboval. Nebyť zásahu niekoľkých kolegov, ktorí neboli hyenistickí a zavolali záchrannú službu, nemusel som už byť živý a vlastizradnej pražskej kaviarni ďalej na obtiaž," napísal Rokytka na stránky. Žiadne dôkazy svojich tvrdení nepodal.

Neskôr dokonca svoju tézu rozvinul o myšlienku, že oným "sofistikovaným jedom" mal byť mefedrón, tanečná droga, ktorá je slangovo prezýva "mňau-mňau". To sa však nezlučuje so skorším konštatovaním pražských záchranárov.

Rokytka mal v čase udalosti na krku žltú visačku, ktorá označovala novinárov, ale na rozdiel od väčšiny žurnalistov mal prístup do sektoru vymedzeného modrým visačkám. Teda do sály, kde oslavovali členovia SPO a Zemanovi sympatizanti a kde sa rozlieval alkohol.

Incident prešetruje polícia
Šolta so Slezákom začali po Rokytkovom zrútení novinárov odtláčať preč od sály pre priaznivcov a snažili sa miestnosť uzavrieť posuvnými panelmi. Šolta pritom vedome zhodil na zem kameru jedného z žurnalistov. Slezák následne po výmene názorov uštedril inému kameramanovi niekoľko rán päsťou do tváre.

"Zhodou okolností toho pána Rokytku poznám a to nebolo len tým, že bol napitý, mal srdcový kolaps. Ešte som mu skúsil pulz, ten človek takmer nedýchal. A teraz sa tam sťahovala tá svorka, ja som im hovoril: Prosím vás, toto už nie je záležitosť pre vás. Nie, hľadali pikantný záber. Ja to chápem ako novinár, ale ľudsky to predsa takto nejde," predložil Karel Slezák svoju verziu pre portál Blesk, ktorá je však v rozpore so svedectvom novinárov aj v rozpore s nahranými zábermi.

Slezákom napadnutý kameraman iDNES.cz sa podľa vyjadrenia šéfredaktorky spravodajského portálu Naděždy Petrovej vrátil do redakcie s opuchnutou tvárou a krčným golierom. "V spolupráci s právnikmi zvažujeme ďalší postup," informovala Petrová s tým, že je sobotňajším incidentom z pražského Top Hotela pobúrená.

Na základe informácií z médií sa udalosťou zaoberá polícia. Po podaní trestného oznámenia jedným z napadnutých novinárov ho prešetruje ako podozrenie z prečinu výtržníctva. Policajti nevylučujú, že právnu kvalifikáciu ešte zmenia.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:19