TASR/Reuters
StoryEditor

Katalánsko zostane bez regionálnej vlády. Parlament odložil voľbu premiéra na neurčito

30.01.2018, 16:13
Autor:
ČTKČTK
Problémom je kandidatúra Carlesa Puigdemonta, ktorý sa nachádza v exile v Belgicku.

Katalánsky parlament na neurčito odložil voľbu nového premiéra, pôvodne plánovanú na dnešné popoludnie. Oznámil to predseda parlamentu Roger Torrent, čím vniesol rozkol medzi doteraz jednotné separatistické strany.

Jediným kandidátom podľa neho zostáva expremiér Carles Puigdemont, pre ktorého sa separatisti disponujúci väčšinou kresiel rozhodli hlasovať napriek negatívnemu stanovisku ústavného súdu. Španielska vláda Torrentov krok ocenila.

Čas pre súd

Odklad mal súdu umožniť preštudovať pripomienky k sobotňajšom výroku, ktoré predložila Puigdemontova koalícia. Sudcovia dnes odvolanie zamietli, vedenie parlamentu ale nový termín pre hlasovanie neoznámilo.

"Nie sú tu podmienky, ktoré by zaručovali efektívne voľbu, ani záruky plného a slobodného výkonu politických práv kandidáta," povedal Torrent po oznámení dnešného rozhodnutia súdu.

Môže byť zvolený?

Člen separatistickej Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) predtým uviedol, že ani súd, ani vláda v Madride nemôžu rozhodovať o tom, kto bude zvolený katalánskym premiérom. Dodal, že Puigdemont má legitimitu, ktorá vzišla vo voľbách a môže sa stať premiérom bez ohľadu na to, že nebude osobne prítomný.

Ústavný súd odvolanie Puigdemontovej koalície proti predbežnému opatreniu znemožňujúcemu jeho zvolenie v neprítomnosti zamietol s tým, že verdikt nenarušuje autonómiu katalánskeho parlamentu, ako tvrdia separatisti. Ich väčšina chce o premiérovi hlasovať čo najskôr, zatiaľ však nie je jasné, kedy a za akých podmienok sa hlasovanie o premiérovi uskutoční.

Stále je na úteku

Puigdemont a štvorica exministrov sa podľa médií stále zdržiava v Belgicku v obavách, že ich zatkne španielska polícia. Súd na nich vydal zatykač kvôli obvineniu zo vzbury za ich podiel na vyhlásení nezávislosti.

Torrentove rozhodnutie vnieslo spory do zatiaľ jednotného postupu strán presadzujúcich nezávislosť Katalánska. Puigdemontova koalícia Spoločne pre Katalánsko (JXCat), rovnako ako radikálne ľavicová Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), trvajú na tom, že sa hlasovanie malo odohrať bezodkladne.

Ústupky Madridu

Podľa vyhlásenia JXCat bolo správne za "daných politických podmienok usporiadať stretnutie s voľbou premiéra dnes". Podľa zástupcov CUP, ktorí sa na protest proti odloženiu voľby zišli v jej pôvodne plánovanom čase v rokovacej sále, urobil Torrent príliš veľký ústupok Madridu.

Predseda parlamentu navyše s ostatnými separatistickými zoskupeniami svoj krok dopredu neprerokoval, ani ho neoznámil. Torrent podľa médií tvrdí, že sa najmenej päťkrát snažil pred rozhodnutím márne dovolať Puigdemontovi. Politici JXCat však uvádzajú, že to nie je pravda.

Torrentov krok tak podporili len zástupcovia ERC vrátane uväzneného lídra a niekdajšieho vicepremiéra Oriola Junquerasa, ktorý ocenil jeho rozvážnosť.

Rajoy postup chváli

Pozitívne sa na adresu odkladu voľby vyjadrila centrálna vláda v Madride, podľa ktorej vyhlásenia dal Torrent najavo "rešpekt k zákonnosti".

Španielsky premiér Mariano Rajoy ešte pred zverejnením informácie o odklade voľby Torrentovi odkázal, že by sa mal podriadiť výroku súdu a nesnažiť sa umožniť zvolenie neprítomného kandidáta.

Podľa Rajoya by sa tým "predĺžila nestabilná situácia" a "vznikol vážny problém pre všetkých, vrátane samotných separatistických strán". Rajoy už skôr uviedol, že Madrid sa vzdá správy nad katalánskymi úradmi len v prípade, že bude zvolený fyzicky prítomný premiér. Madrid správu nad Katalánskom prevzal v októbri minulého roka.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:17