Reuters
StoryEditor

Sankcie obmedzujú dovoz ropy do Severnej Kórey. Nedostatok pohonných hmôt spôsobuje problémy

31.01.2018, 14:12
Autor:
TASRTASR
Ruský veľvyslanec v rozhovore hovoril o situácii v Severnej Kórei.

Severná Kórea za posledný rok zaznamenala výrazný pokrok vo svojom raketovom programe. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti to uviedol ruský veľvyslanec v KĽDR Alexandr Macegora, podľa ktorého Rusko situáciu v KĽDR veľmi dôkladne sleduje a má preto predstavu o úrovni techniky a technológií vojensko-priemyselného komplexu KĽDR. 

Dodal, že kým prvé modely severokórejských rakiet sa podobali na produkciu iných štátov, posledné modely, ktoré KĽDR predviedla na vojenských prehliadkach, sú zrejme vlastnej výroby.

Nechcú spôsobovať škody

Macegora v rozhovore uviedol, že KĽDR Moskvu neupozorňuje vopred na svoje plány s testovaním rakiet a jadrovými skúškami. "Ale po nich zakaždým zdôrazňujú, že všetky skúšky boli vykonané tak, aby nespôsobili škody susedným štátom".

"My to chápeme tak, že majú na mysli v prvom rade Rusko," spresnil veľvyslanec.

Dovoz ropy je prísne regulovaný

Macegora sa vyjadril aj k správam o možnom zastavení dodávok ropy a ropných produktov do KĽDR. Upozornil, že to bude znamenať úplnú blokádu KĽDR, ktorú Pchjongjang "bude vnímať ako vyhlásenie vojny so všetkými z toho vyplývajúcimi dôsledkami".

V súlade s kvótami stanovenými rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN sa do KĽDR môže ročne dodať ropovodom z Číny okolo 540-tisíc ton surovej ropy a niečo vyše 60-tisíc ton ropných produktov z Ruska, Číny a ďalších krajín.

Macegora upozornil, že v KĽDR je veľký nedostatok benzínu a dieselových pohonných hmôt. Podľa neho tento stav spôsobuje v krajine veľké problémy, medziiným aj v humanitárnej oblasti.

Sankcie majú dopad na rozpočet

Vlani v auguste, po sérii raketových skúšok vykonaných Severnou Kóreou, BR OSN prijala rezolúciu uvaľujúcu sankcie na vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, rýb a morských plodov. 

Príjmy z ich vývozu prinášajú severokórejskému režimu zhruba miliardu dolárov (840 miliónov eur) ročne, čo je tretina celkových ročných príjmov z vývozu. 

Pchjongjang sankcie ignoruje

Rezolúcia zakazuje štátom vydávať nové vstupné a pracovné povolenie Severokórejčanom, čo je ďalší zdroj peňazí pre režim vodcu Kim Čong-una, ako aj zakladanie akýchkoľvek nových spoločných podnikov so severokórejskými firmami a zahraničné investície do už existujúcich podnikov.

Táto rezolúcia bola už ôsmym podobným dokumentom, ktorý BR OSN prijala od roku 2006 v súvislosti so severokórejskými jadrovými a raketovými testami. Účinok však nemala žiadna z nich, Pchjongjang napriek všetkým varovaniam naďalej pokračuje vo svojom zbrojnom programe.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:56