Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump chce odradiť Rusko od akéhokoľvek jadrového útoku v Európe

03.02.2018, 06:18
Autor:
TASRTASR
Trump prišiel s novou jadrovou doktrínou.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v piatok oznámila, že bude v zásade pokračovať v politike predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu týkajúcej sa jadrových zbraní, ibaže s tvrdším postojom voči Rusku. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Bieleho domu musí byť Rusku jasné, že za akúkoľvek hrozbu jadrového útoku v Európe bude musieť zaplatiť "neprijateľne vysokú cenu".

Revízia americkej politiky sa nezmieňuje o navýšení počtu strategických jadrových zbraní. Pritom Trump krátko pred nástupom do funkcie avizoval na Twitteri, že USA musia "výrazne posilniť a rozšíriť svoje jadrové kapacity, kým sa svet nespamätá ohľadom jadrových zbraní".

V nedávnej správe o stave únie pred Kongresom už Trump nehovoril o posilnení jadrových kapacít, i keď pripomenul, že americký arzenál musí mať dostatočný odstrašujúci účinok.

Dokument Bieleho domu nazýva Severnú Kóreu "jasnou a závažnou hrozbou" pre USA a ich spojencov. Akýkoľvek jadrový útok Severnej Kórey voči USA či ich spojencom by však znamenal "koniec tohto režimu".

Ako možný jadrový rival voči USA sa v dokumente spomína aj Čína. Americký jadrový arzenál je však údajne vytvorený tak, aby "Peking neprišiel k nesprávnym záverom", že môže posilňovať svoju pozíciu hrozbou použitia jadrových zbraní v Ázii.

Podľa amerického ministra obrany Jamesa Mattisa prichádza revízia v čase, keď sa svet nachádza v najzložitejšej bezpečnostnej situácii od konca studenej vojny.

"Ak chceme zachovať vierohodný odstrašujúci potenciál našich jadrových zbraní, v tomto prostredí nie je možné odkladať modernizáciu našich jadrových kapacít," citovala Mattisa agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-24 18:28:33 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 02 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 03 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 04 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 05 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:38