Reuters
StoryEditor

Kimove známky aj kozmetika. V Moskve sa otvorilo okno do života v KĽDR

04.02.2018, 17:45
Autor:
ahaaha
Na stole sú rozložené poštové známky z KĽDR, ktoré si návštevníci môžu podrobne preskúmať pod lupou.

Severokórejské poštové známky, propagandistické plagáty, ale aj šaty, potraviny, filmy či kozmetické výrobky z najuzavretejšej krajiny sveta. To všetko mohli vidieť návštevníci výstavy Made in North Korea, ktorá v druhej polovici januára prebehla v moskovskej galérii UMAM.

Temnými priestormi niekdajšej fabriky na brehu riečky Jauzi sa bez prestávky nesie hlásenie severokórejskej propagandy. Zo steny zazerajú portréty Kim Ir-sena, Kim Čong-ila a Kim Čong-una.

Cukrovinky či známky

Ručne maľované plagáty oslavujú hrdinských severokórejských vojakov, zváračov, športovcov, vedcov či roľníkov a „chudákom z Washingtonu a Tokia hrozia nemilosrdným raketovým úderom."

Na stole sú rozložené poštové známky z KĽDR, ktoré si návštevníci môžu podrobne preskúmať pod lupou. O kúsok ďalej je možné vidieť severokórejské cukrovinky a pleťové krémy či ukážky tradičného ženského odevu Čoson-ot.

V jednej z vitrín je miniatúrny model pamätníka Kórejskej strany práce v Pchjongjangu a popisky návštevníkom vysvetľujú princíp Čučche, centrálnej ideológie totalitnej krajiny.

"Je to podivný kútik sveta"

Medzi obyvateľmi Moskvy je o výstavu vcelku záujem. Denne na ňu prichádza okolo 150 ľudí. Na vernisáž dorazili aj predstavitelia severokórejskej ambasády a údajne boli s expozíciou spokojní - vyžiadali si len odstránenie niekoľkých obrazov severokórejských vodcov. "Je to krajina, o ktorú sa teraz všetci zaujímajú. Je to podivný kútik sveta," vysvetľuje 60-ročný návštevník výstavy Igor.

Kurátorka Darja Dovbenkovová tvrdí, že výstava nie je politická. "Naším cieľom bolo poskytnúť pohľad do najuzavretejšej spoločnosti sveta a ponúknuť lepšiu predstavu o tamojšej realite. Vrátane ľudskej stránky tamojších obyvateľov, čo Západ často prehliada," uviedla Dovbenkovová pre The Moscow Times.

Lístok na výstavu stál 450 rubľov. Za akciou stojí Alexander Donskoj, niekdajší starosta Archangeľska, ktorý v Moskve a Petrohrade prevádzkuje Múzeum erotiky nazvanej "Bod G".

Donskoj množstvo exponátov údajne priviezol zo svojich početných ciest do KĽDR. Jeho galéria UMAM (Ultra Modern Art Museum) na seba nedávno upozornila výstavou Superputin, na ktorej boli vystavené portréty ruského prezidenta v rôznych umeleckých štýloch.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:41