StoryEditor

Proti demonštrantom vraj chceli použiť silu

14.12.2004, 23:00

Dosluhujúci ukrajinský prezident Leonid Kučma čelil tlakom svojej administratívy, aby počas nedávnych protestov po sporných voľbách hlavy štátu použil proti demonštrantom silu. Napísal to včera britský denník Financial Times s odvolaním sa na Kučmovo okolie. Medzi ľuďmi, ktorí ho na to chceli presvedčiť, bol údajne aj spochybňovaný víťaz volieb a premiér Viktor Janukovyč. Ten toto tvrdenie odmietol a denník obvinil, že klame. "Žiadal som len o nastolenie poriadku," odcitoval ho denník Ukrainska pravda. To, že bezpečnostné sily boli pripravené zasiahnuť, potvrdili údajne aj západní diplomati.
Podľa Financial Times presadzoval použitie sily aj vplyvný šéf Kučmovej administratívy Viktor Medvedčuk. Ten sa považuje za "sivú eminenciu" prezidentského paláca a je jedným z päťky najbohatších ukrajinských oligarchov. Kučmova administratíva zohrávala v kampani hlavnú úlohu a podľa opozície stál práve Medvedčuk za početnými falzifikáciami výsledkov. Jeho meno sa spomína aj v súvislosti s otravou lídra opozície Viktora Juščenka. Podľa včerajších správ, ktoré sa objavili v ukrajinských médiách podal Medvedčuk demisiu.
Desaťtisícové demonštrácie vypukli predovšetkým v metropole Kyjev po tom, čo volebná komisia vyhlásila za víťaza volieb Janukovyča. Opozícia na čele s Viktorom Juščenkom to však spochybnila a poukázala na početné volebné podvody. Súd po niekoľkých dňoch vyhlásil voľby za neplatné. Opakované hlasovanie sa bude konať 26. decembra. Podľa Juščenka situácia vyvrcholila 26. novembra. "Vojaci dostali muníciu. V tej chvíli sa začali presúvať nie s prázdnymi zbraňami, ale úplne ozbrojení," povedal britskému denníku.
Podľa ďalšieho z vysoko postavených Kučmových spolupracovníkov Vasyla Baziva prezident od začiatku krízy použitie sily odmietal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:57