Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin zverejnil, aký má majetok. Oficiálne vlastní dva byty a tri autá

06.02.2018, 16:58
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident priznáva príjmy zložené z platu prezidenta, úrokov a vojenskej penzie.

Ruský prezident Vladimir Putin si medzi rokmi 2011 až 2016 zarobil vyše 38 miliónov rubľov (538-tisíc eur) a na trinástich bankových kontách má uložených necelých 14 miliónov.

Vyplýva to z majetkového priznania, ktoré ruský vodca podľa zákona odovzdal ako kandidát v marcových prezidentských voľbách. Priznanie dnes na svojich webových stránkach zverejnila ruská volebná komisia.

Príjmy hlavy štátu tvoril prezidentský plat, úroky z bankových vkladov a vojenská penzia, ktorú Putin poberá ako bývalý príslušník sovietskej tajnej služby KGB.

V roku 2014 si Putin viac ako dvojnásobne zvýšil plat. Výška platu nebola zverejnená, ale denník Vedomosti vtedy vypočítal, že plat prezidenta sa zvýšil zo zhruba 215.000 na 570.000 rubľov mesačne (vyše osem tisíc eur).

Putinov hmotný majetok sa za posledných šesť rokov prakticky nezmenil. Prezident vlastní v Petrohrade a Moskve dva byty s rozlohou 77 a 154 štvorcových metrov a tri vozidlá: dve sovietske Volgy a terénnu Nivu.

Vladimir Putin má okrem mzdy k dispozícii aj tučné reprezentačný fondy, rozsiahle kremeľské zázemie a niekoľko vidieckych rezidencií. V médiách sa navyše čas od času objavujú špekulácie, že jeho majetok je v skutočnosti ďaleko rozsiahlejší, než uvádza.

Protikorupčný aktivista a opozičný vodca Alexej Navalnyj tvrdí, že imanie najvplyvnejších ruských politikov je zapísané na cudzie osoby, aby zostalo skryté zrakom verejnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:27