StoryEditor

Maďarské more vysychá

15.07.2003, 00:00

Po Budapešti je Balaton druhým najnavštevovanejším miestom v Maďarsku. Maďari však bijú na poplach: hladina najväčšieho jazera v strednej Európe klesá každý rok o šesť až desať centimetrov. Pod vysychanie jazera sa podpisujú predovšetkým opakujúce sa "suché" roky, keď stále menej intenzívne zrážky nedokážu vyrovnať obrovské množstvo vyparujúcej sa vody. Z jazera s rozlohou 600 štvorcových kilometrov sa totiž ročne vyparí až 60 miliónov kubíkov vody. Na mnohých miestach sa už objavili ostrovčeky a lode si čoraz častejšie musia dávať pozor na plytčiny aj na miestach, kde predtým hladko preplávali. Citeľné je to predovšetkým na južnom brehu, kde dno Balatonu klesá pozvoľna a do väčšej hĺbky sa kedysi človek dostal asi po sto metroch. Dnes musí prejsť aj 300 metrov, aby si mohol zaplávať.
Na neradostnej situácii sa podieľa aj fakt, že Balaton nemá žiadny prítok. Vodu, ktorá sa odparí, môžu teda nahradiť len dažde. To sa už roky nedarí, a tak sa objavili úvahy o prekopaní kanála medzi riekou Rába a Balatonom. Jazero by tak síce dostávalo potrebný prísun vody, ale odborníci varujú pred narušením ekosystému jazera. "Život v Balatone sa vyvíja tisícky rokov v uzavretom prostredí a každý umelý zásah by mohol mať nedozerné následky," hovorí vodohospodár Vilmos Fejér.
Miestni podnikatelia však iné riešenie nevidia. Balaton navštevuje čoraz menej turistov a obchody stagnujú už niekoľko rokov. "Ani Nemci už nechodia v takom množstve, ako sme boli zvyknutí. Slováci a Česi akoby sa na nás nahnevali úplne," sťažuje si Klaudia Kissová, majiteľka hotela neďaleko mestečka Zamárdi. Vynaliezavosť tunajších podnikateľov však dokazuje fakt, že pred hotelom od minulého roka postavili bazén. "Keď nie je voda v jazere, musíme hosťom umožniť kúpanie aspoň v bazéne," krčí ramenami Kissová.
Čoraz menej hostí je aj vo vychýrených miestnych reštauráciách a vinárňach. Darmo obchodníci lákajú hostí na skvelé halászlé alebo badacsonyské víno, hostí je pomenej. "Nemcov je málo a domáci majú často hlboko do vrecka," vysvetľuje majiteľ jednej z reštaurácií. Ceny sa pri Balatone držia stále vysoko a domáci návštevníci nemôžu ekonomicky nahradiť nemeckú klientelu.
Pritom tohtoročná sezóna sa začala nádejne, pretože horúci jún prilákal k jazeru tisíce predovšetkým domácich návštevníkov. V Maďarsku sa začali školské prázdniny o dva týždne skôr než na Slovensku a bolo to na návštevnosti cítiť. Potom však prišiel chladnejší začiatok júla a nádeje na dobrú sezónu sa vyparili spoločne s ďalšími litrami balatonskej vody.
Pobrežie Balatonu meria 235 kilometrov a v minulosti tu takmer každý dom mal označenie "Zimmer frei". Teraz sa na domoch čoraz častejšie objavujú tabule "Eladó!", čo znamená, že dom je na predaj. Domov sa chcú zbaviť predovšetkým Nemci, ktorí nakúpili nehnuteľnosti v deväťdesiatych rokoch. Aj tento fakt potvrdzuje krízu turistiky v okolí maďarského mora. Maďari veria, že ich obľúbené jazero nevyschne a prídu daždivé roky. Prognózy sú však pesimistické a globálne otepľovanie nedáva veľkú šancu, že situácia sa čoskoro zmení k lepšiemu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:23