Reuters
StoryEditor

George W. Bush: Sú dôkazy o zasahovaní Ruska do volieb v Spojených štátoch

08.02.2018, 12:40
Autor:
TASRTASR
Bývalý americký prezident konštatoval, že nie je jasné, či zasahovanie Ruska priamo ovplyvnilo voľby.

Bývalý americký prezident George W. Bush vo štvrtok vyhlásil, že existujú "dosť jasné dôkazy o tom, že Rusi zasahovali" do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Bez toho, aby spomenul menom prezidenta Donalda Trumpa, Bush zároveň očividne vyjadroval nesúhlas s jeho rozhodnutiami ohľadom migrácie, ako aj so snahou o oteplenie vzťahov s Ruskom, uvádza agentúra AP.

Ruský prezident Vladimir Putin je podľa Busha človek, s ktorým možno len buď prehrať, alebo vyhrať. "On nerozmýšľa: 'Ako môžeme obaja vyhrať?' Rozmýšľa iba: 'Ako vyhrám a ty prehráš?'" uviedol americký exprezident v Abú Zabí, hlavnom meste Spojených arabských emirátov (SAE).

Bush konštatoval, že nie je jasné, či "zasahovanie" Ruska priamo ovplyvnilo voľby, aj keď je podľa neho jasné, že to Moskva skúšala. "Je problematické, že cudzí štát sa angažuje do našich volieb," povedal. Dodal tiež, že Spojené štáty by mali upraviť svoj imigračný zákon.

Bush sa stal v roku 2008 prvým úradujúcim americkým prezidentom, ktorý navštívil Spojené arabské emiráty. V Abú Zabí sa v týchto dňoch zúčastňuje na summite organizovanom kalifornským ekonomickým think tankom Milken Institute.

Osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller vedie v USA nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi Trumpovou kampaňou a predstaviteľmi Ruska pred inauguráciou šéfa Bieleho domu. Taktiež skúma, či sa Trump počas pôsobenia vo funkcii nepokúšal mariť spravodlivosť. Tieto podozrenia voči nemu vznikli po vlaňajšom odvolaní riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, ktoré prezident odôvodnil "tou vecou s Ruskom".

Muellerovo vyšetrovanie už viedlo k oficiálnemu obvineniu bývalého Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna. Ten sa začiatkom decembra priznal, že o svojich kontaktoch s Ruskom nehovoril pravdu.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 04 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 05 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:47