StoryEditor

Konflikt eskaluje: Izrael udrel na 12 cieľov, prišiel o stíhačku. Asadovi spojenci sľubujú tvrdú odvetu

10.02.2018, 07:07
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Ide o zatiaľ najvážnejšiu vojenskú konfrontáciu Izraela so Sýriou počas sýrskej občianskej vojny.

Izraelský vojenský vrtuľník dnes skoro ráno zostrelil iránske bezpilotné lietadlo vyslané zo Sýrie nad Izrael. Letectvo potom zaútočilo na 12 sýrskych a iránskych cieľov v Sýrii a sýrska armáda kvôli tomu aktivovala protivzdušnú obranu. Podľa sýrskej štátnej televízie bolo zasiahnutých niekoľko izraelských lietadiel, čo však Izrael poprel. Poškodená podľa neho bola iba jedna stíhačka F-16 a pilotom sa podarilo zoskočiť. Jeden z nich sa ťažko zranil. Medzinárodné letisko pri Tel Avive kvôli konfrontácii asi na hodinu zastavilo štarty lietadiel, premiér Benjamin Netanjahu situáciu konzultoval s bezpečnostným zložkami.

​Ide o zatiaľ najvážnejšiu vojenskú konfrontáciu Izraela so Sýriou počas sýrskej občianskej vojny. Izrael sa predtým obmedzil len na útoky na libanonské radikálne hnutie Hizballáh, ktoré je rovnako ako Rusko a Irán spojencom vlády v Damasku a pomáha sýrskej armáde. Dlhšiu dobu Izrael poukazuje na to, že Irán v Sýrii upevňuje svoje pozície.

Korešpondent BBC na Blízkom východe Tom Bateman k tomu poznamenal, že izraelské nálety v Sýrii nie sú nezvyčajné, ale strata stíhačky znamená "vážnu eskaláciu".

​Izraelský veľvyslanec v Moskve Harry Koren dnes povedal, že od južnej sýrskej hranice by sa mali urýchlene stiahnuť oddiely Hizballáhu a ďalších šiitskych skupín. Podľa Korena, ktorého citovala ruská agentúra Interfax, si prítomnosť iránskej armády v Sýrii vyžaduje väčšiu politickú i vojenskú koordináciu s Ruskom.

Izrael: Ide o závažné narušenie zvrchovanosti

Izraelská armáda oznámila, že v odvete na sýrsku protilietadlovú paľbu zaútočila na 12 pozícií v Sýrii, medzi ktorými boli tri batérie protivzdušnej obrany a štyri iránske ciele, ktoré patria k iránskej vojenskej mašinérii v Sýrii. Pri útoku (zo Sýrie) boli na Izrael vypálené protilietadlové strely, ktoré aktivizovali poplašné systémy, ktoré boli počuť v severnom Izraeli. Armádny hovorca povedal, že si Izrael nepraje situáciu stupňovať, ale "je pripravený na všetky alternatívy". Irán a Sýria sa podľa neho hrajú s ohňom.

Veliteľ iránskych revolučných gárd Hosejn Salámí povedal, že nemôže potvrdiť izraelskú informáciu o zostrelení dronu. Vyhlásil však, že "Irán dokáže zničiť všetky americké základne v regióne a spôsobiť sionistickému režimu peklo".

Vojenskí spojenci sýrskeho prezidenta Bašára Asada ohlásili, že Izrael za jeho "terorizmus" čaká "tvrdá" odveta. Podľa týchto zdrojov, a tvrdí to aj sýrska armáda, nie je pravda, že bol dron v izraelskom vzdušnom priestore. Bezpilotné lietadlo bolo zo základne v Sýrii vyslané na "rutinnú operáciu" proti radikálnemu Islamskému štátu v sýrskej púšti. Keď Izraelčania útočili na túto základňu, označovanú ako T4, bol dron ešte vo vzduchu a smeroval k púšti. Izraelský útok na základňu bezpilotných lietadiel v provincii Homs táto skupina považuje za teroristický čin.

Vyslanie dronu nad Izrael hovorca izraelskej armády označil za "závažné narušenie izraelskej zvrchovanosti, za ktoré nesie zodpovednosť Irán". Iránsky dron je teraz v rukách izraelskej armády. "Rozhodli sme sa zaútočiť na vozidlo, z ktorého Iránci dron vyslali. Išlo o chirurgickú operáciu hlboko na sýrskom území, cieľ bol zničený," uviedol armádny hovorca Ronen Manelis.

Odvetu vykonalo osem stíhacích lietadiel

Piloti vyslaných izraelských lietadiel podľa armády narazili na protilietadlovú paľbu a v prípade jedného stroja sa musela posádka katapultovať. Lietadlo F-16 spadlo v severnom Izraeli. Piloti boli zranení a prevezení do nemocnice, stav jedného z nich je vážny. Izraelský portál Ynet napísal, že bola stíhačka zostrelená a že armáda vyslala na odvetný útok na iránsky cieľ osem stíhacích lietadiel. Armáda podľa ešte nepotvrdenej správy priznala, že bolo lietadlo zostrelené.

Podľa sýrskeho armádneho hovorcu "skoro ráno izraelský nepriateľ zaútočil na jednu zo základní v centre Sýrie, protivzdušná obrana na to zareagovala a zasiahla viac ako jedno lietadlo".

Moskva vyjadrila v sobotu vážne znepokojenie nad posledným vývojom v Sýrii a vyzvala zainteresované strany, aby zachovali zdržanlivosť a zabránili ďalšej eskalácii situácie. S odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra Reuters.

"Vyzývame všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa akýmkoľvek krokom, ktoré by mohli viesť k ešte väčšej komplikácii situácie," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Moskva zároveň zdôraznila nevyhnutnosť "bezpodmienečne rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Sýrie a ďalších krajín v tomto regióne".

Libanon sa postavil na stranu Sýrie

Libanon sa v sobotu ohradil proti používaniu svojho vzdušného priestoru Izraelom na útoky v Sýrii a dodal, že podá sťažnosť na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN).

Rezort libanonskej diplomacie vo vyhlásení citovanom agentúrou AP podporil "zákonné" právo Sýrie zareagovať na "agresiu" Izraela. Takéto "agresívne politiky" ohrozujú podľa Bejrútu stabilitu regiónu.

V poslednej dobe Izrael upozorňuje na množiace sa operácie oddielov podporovaných Iránom pri izraelskej hranici so Sýriou a Libanonom. Obáva sa toho, že Irán zneužije svoju prítomnosť v Sýrii k útokom na Izrael a na vytvorenie koridoru medzi Libanonom a Iránom, ktorým bude Hizballáh dostávať zbrane.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:25