Britská premiérka Theresa MayováReuters
StoryEditor

Cesta k brexitu: Mayová v prejavoch načrtne cestu Británie z Európskej únie

11.02.2018, 11:58
Autor:
ČTKČTK
Členovia britskej vlády priblížia proces, akým sa ostrovný štát odtrhne od EÚ.

Britská premiérka Theresa Mayová v priebehu niekoľkých najbližších týždňov vystúpi s prejavmi, v ktorých načrtne cestu Británie z Európskej únie; prvý z nich sa čaká budúci týždeň. Podobné príhovory chystajú aj niektorí ministri jej vlády.

Británia dúfa, že budúci mesiac uzavrie dohodu o prechodnom období po brexite a že počas tohto roka dojednáva dlhodobú obchodnú zmluvu. Avšak Brusel dal tento týždeň najavo, že dohoda o prechodnom období vôbec nie je istá a že Londýn musí dať najavo, čo od únie chce.

"Je to v našom záujme a je to v záujme EÚ. Myslím, že zdravý rozum zvíťazí," odpovedala britská ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová na otázku, či sa dohodu o prechodnom období podarí dosiahnuť.

Mayová a jej kolegovia z vlády o rôznych aspektoch britského odchodu z EÚ chcú hovoriť v sérii prejavov, pre ktoré sa vžilo označenie "cesta k brexitu".

"S tým, ako postupujeme po tejto ceste do budúcnosti, vyjasníme viac podrobností, aby bolo jasnejšie, ako nový vzťah (s EÚ) prospeje ľuďom vo všetkých častiach našej krajiny," povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj z kancelárie premiérky.

Mayová vraj s prvým prejavom vystúpi budúcu sobotu na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde má hovoriť o bezpečnostných väzbách, aké chce mať Británia s EÚ. Jej ministri sa zamerajú na práva pracovníkov alebo obchod.

Ako prvý sa chystá v stredu vystúpiť šéf britskej diplomacie Boris Johnson, ktorý patrí medzi najhlasnejších zástancov odchodu Británie z Európskej únie. Naopak minister financií Philip Hammond, považovaný za nejproeurópskejšieho člena súčasnej vlády, prejav mať nebude.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:15