StoryEditor

Nehodu lietadla so 71 obeťami vyšetrujú ruské úrady pre podozrenie z porušenia pravidiel bezpečnosti

11.02.2018, 12:49
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Lietadlo smerovalo z Moskvy do juhoruského mesta Orsk.

Lietadlo Saratovských aerolínií sa dnes zrútilo krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Na palube stroja An-148 bolo 65 cestujúcich a šesťčlenná posádka, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na záchranárov. Lietadlo mierilo do juhoruského mesta Orsk. Väčšina cestujúcich pochádzala z Orenburskej oblasť, v ktorej Orsk leží. Úrady zriadili pre blízke pasažierov krízovú linku.

Zdroje z prostredia záchranárov, ktorí dorazili na miesto nehody potvrdili pre agentúru TASS, že nehodu nikto neprežil. Informáciu potvrdila aj ruská prokuratúra.Na mieste havárie boli nájdené trosky lietadla ako aj niekoľko tiel obetí. S odvolaním sa na hovorcu ruského ministerstva pre mimoriadne situácie o tom informovala agentúra TASS. 

Prvé zábery z miesta nehody:

Príčiny vyšetrujú

K nehode sa formou tlačovej správy vyjadrila aj spoločnosť Saratov. Tá zrútenie lietadla potvrdila. Aerolinky uvádzajú, že lietadlo prestalo komunikovať niekoľko minút po štarte. "Spoločnosť Saratov Airlines vyjadruje hlbokú sústrasť príbuzným a priateľom obetí nehody lietadla na trase Moskva - Orsk," konštatuje správa.

​Podľa záchranárov mohlo byť príčinou nešťastia zlé počasie, chyba posádky alebo technický problém; medzi špekuláciami ruských médií sa neobjavujú úvahy o terorizme. "Možné sú rôzne príčiny havárie, medzi nimi počasie," citovala televízia Rossija24 Žannu Terechovovú, poradkyňu ministra dopravy.

Vyjadril sa aj Putin

Ruský prezident podľa jeho hovorcu Dimitrija Peskova nariadil v súvislosti s nehodou vytvoriť špeciálnu komisiu.

Vladimir Putin zároveň vyjadril úprimnú sústrasť "všetkým, ktorí stratili rodinu a priateľov v tejto pohrome."

Zmizlo z radarov

Lietadlo sa zrútilo k zemi o 14:27 miestneho času (12:27 SEČ), teda len šesť minút po štarte z moskovského letiska Domodedovo, informujú ruské médiá.

Podľa informácií ruských médií mieri na miesto aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov ako aj forenzné tímy, ktoré majú skúmať príčinu nešťastia. Ruská prokuratúra už začala trestné konanie pre podozrenie z porušenia pravidiel bezpečnosti leteckej prevádzky. Lietadlo Antonov An-148, ktoré je rusko-ukrajinskej produkcie, bolo podľa agentúry TASS vyrobený v roku 2010 v ruskej Voroneži.

Kondolencie zo Slovenska

Sústrastný telegram poslal do Ruska aj slovenský prezident Andrej Kiska. Ten svoje slová adresoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putionovi.

"Vážený pán prezident, s ľútosťou som prijal smutnú správu o páde civilného lietadla blízko Moskvy, pri ktorom vyhasli desiatky ľudských životov. V súvislosti s týmto tragickým nešťastím vyjadrujem v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, Vám a všetkým pozostalým úprimnú sústrasť,“ odkázal do Ruska Kiska.

Letecké nehody si stále vyberajú prikrutú daň, hoci je lietanie štatisticky jedným z najbezpečnejších spôsobov prepravy. Takto reaguje na zrútenie ruského civilného lietadla pri Moskve predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) na Facebooku.

 "Myslím na všetkých pozostalých, ktorým sa už blízki nevrátia domov, vyjadrujem im úprimnú sústrasť," uviedol na sociálnej sieti. Národnosti obetí ešte nie sú známe. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí preveruje, či sa v lietadle nenachádzali aj Slováci, zatiaľ sa nedozvedelo žiadne konkrétnosti.

Premiér Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí a celému ruskému ľudu. "Hoci je letecká preprava štatisticky najbezpečnejšia, občas si vyberie krutú daň. Po tragickom lete ruskej spoločnosti Saratov Airlines dnes ostalo 71 obetí," uviedol Fico na sociálnej sieti.

Národnosti obetí ešte nie sú známe. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí preveruje, či sa v lietadle nenachádzali aj Slováci, zatiaľ sa nedozvedelo žiadne konkrétnosti.

Spoločnosť mala problémy

Saratovské aerolinky vznikli v 90. rokoch. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC dostali v roku 2015 zákaz prevádzkovať medzinárodné lety po tom, čo prepadová kontrola zistila, že v kabíne sa nachádza niekto iný ako členovia posádky.

Spoločnosť sa proti zákazu odvolala a od roku 2016 obnovila charterové medzinárodné lety. Prevádzkuje letecké spojenie hlavne medzi ruskými mestami, ale aj medzi rôznymi destináciami v Arménsku a Gruzínsku.

Nešťastia sa v Rusku stávajú

Agentúra DPA pripomína, že letecké nešťastia nie sú v Rusku ničím výnimočným. Od roku 2010 prišlo pri veľkých haváriách o život viac ako 240 ľudí. Naposledy sa zrútilo lietadlo nízkonákladové spoločnosti Flydubai v marci 2016 na letisku v Rostove na Done; zomrelo všetkých 62 ľudí, ktorí boli na palube.

Medzi najväčšie ruské letecké nešťastia posledného desaťročia patrí pád lietadla Tu-154 z decembra 2016, kedy nehodu neprežilo 92 pasažierov vrátane 64 členov súboru Alexandrovcov. Až 96 obetí si vyžiadala nehoda pri Smolensku z apríla 2010, pri ktorej havaroval poľský vládny špeciál. Na palube bol aj prezident Lech Kaczyński.

Rok 2017 bol pri tom paradoxne z hľadiska bezpečnosti lietania najlepší v celej histórii. V priebehu roka sa odohralo len desať leteckých nešťastí, ktoré si vyžiadali 44 obetí priamo na palube lietadiel, ďalších 35 ľudí zahynulo na zemi.

01 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 02 - Modified: 2024-04-12 14:08:32 - Feat.: - Title: Pri výbuchu auta v Moskve bol zranený zbeh z ukrajinskej tajnej služby 03 - Modified: 2024-04-12 04:36:59 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že zmarila plány útoku na synagógu v Moskve 04 - Modified: 2024-04-05 08:38:05 - Feat.: - Title: Rusko vyšetruje "ukrajinskú stopu" v masakre v moskovskej koncertnej sále 05 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:28