EgyptReuters
StoryEditor

Egyptské bezpečnostné zložky vykonali rozsiahlu operáciu proti radikálom. Výsledkom sú mŕtvi aj zranení

11.02.2018, 19:22
Autor:
ČTKČTK
Egyptské vládne jednotky zasahovali najmä v oblasti Sinajského polostrova.

Pri rozsiahlej bezpečnostnej operácii egyptskej armády a polície zahynulo od piatku 16 ozbrojencov a štyria ďalší boli zadržaní. Oznámila to egyptská armáda, ktorej vyhlásenie dnes citovala egyptská štátna televízia.

O prípadných stratách na strane vládnych síl vyhlásenie neinformuje. Egyptskí vojaci a policajti začali v piatok operáciu, ktorá bola podľa úradov namierená proti "teroristickým a kriminálnym živlom a organizáciám". Vládne oddiely sa zamerali na Sinajský polostrov a na oblasť delty Nílu a Západnej púšte.

Rozsiahla operácia

Pri operácii bolo zničených 66 cieľov, skladov zbraní, terénnych automobilov a motoriek, ktoré militanti užívali, uviedla egyptská armáda.

Na vojenskej akcii sa podieľalo letectvo, námorníctvo aj pozemné jednotky. Pomáhali im aj policajti a príslušníci pohraničnej stráže. Pri operácii vojaci objavili tiež polia, na ktorých extrémisti pestovali mak, z ktorého vyrábali ópium.

Obete identifikujú v nemocnici

Celkovo bolo zabitých 16 radikálov, dodala armáda bez akýchkoľvek podrobností. Podľa nemocničných zdrojov bolo dnes ráno dovezených desať tiel do nemocnice v meste Ismajlíja, kde mŕtvym odobrali vzorky DNA, aby ich mohli identifikovať.

Bezpečnostná situácia je v Egypte najproblematickejšie na Sinajskom polostrove, kde radikáli útočia na policajtov a vojakov a v poslednej dobe stále častejšie aj na civilistov.

Zabili stovky ľudí

Pri najhoršom teroristickom útoku na mešitu na severe Sinajského polostrova zahynulo vlani na konci novembra vyše 300 ľudí. Žiadna skupina sa doteraz k útoku neprihlásila, ale za hlavného podozrivého je označovaná teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí, ktorý sa usiluje o marcové znovuzvolenie, reagoval vyhlásením, že armáda má tri mesiace na zaistenie bezpečnosti na Sinajskom polostrove.

"Zodpovedáte za to, aby bola v nadchádzajúcich troch mesiacoch na Sinaji zaistená bezpečnosť a stabilita ... Môžete použiť aj hrubé násilie, ak to bude potrebné," povedal vtedy Sísí hlavnému veliteľovi egyptských ozbrojených zložiek.

Káhira pred mesiacom s ohľadom na marcové prezidentské voľby predĺžila v krajine výnimočný stav. Ten v Egypte platí od vlaňajšieho apríla, kedy pri útokoch na dva koptské kostoly na severe Egypta zahynulo 45 ľudí. K masakre sa vtedy prihlásil Islamský štát (IS).

01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 03 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze 04 - Modified: 2024-03-21 14:42:48 - Feat.: - Title: Blinken sa stretol s egyptským prezidentom Sísím, hovorili o vojne v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-03-17 15:16:01 - Feat.: - Title: Európska únia ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:59