StoryEditor

AR-15, zbraň masových vrahov: Stovky obetí za päť rokov. S ňou nelovíte, len zabíjate ľudí

16.02.2018, 23:00
Nikolas Cruz, ktorý zavraždil 17 ľudí a 14 vážne zranil, použil útočnú pušku AR-15.

Keď pred rokom oslávil Nikolas Cruz osemnáste narodeniny, nemohol ich zapiť s priateľmi v bare pri pive. Na Floride, rovnako ako v iných amerických štátoch, sa smie piť alkohol až od 21 rokov. Mohol si však po preverení trestného registra a psychického stavu kúpiť legálne poloautomatickú útočnú pušku. Cruz to urobil a v stredu s ňou zavraždil 17 ľudí a 14 vážne zranil.

  • 20. júna 2012: James Holmes, obhajujúci sa šialenstvom, vošiel do kina v coloradskej Aurore a zavraždil 12 ľudí, 70 zranil.
  • 14. decembra 2012: Dvadsaťročný Adam Lanza sa vydal po vražde svojej matky do školy, kde učila. V základnej škole Sandy Hook v connecticuttskom Newtowne zastrelil z neznámeho dôvodu 26 ľudí, z toho 20 detí vo veku 6- 9 rokov. Dvaja ľudia boli zranení.
  • 2. decembra 2015: džihádistická manželská dvojica Rizwan Farook a Tashfeen Maliková zaútočila v kalifornskom San Bernardine. Po ich streľbe a výbuchu rúrkových bômb zahynulo 14 ľudí a 24 bolo zranených.
  • 12. júna 2016: V orlandskom gay klube zaútočil Omar Mateen kvôli nenávisti či z náboženských dôvodov. Aj keď policajtom tvrdil, že prisahal vernosť Islamskému štátu, jeho spojenie s džihádistami sa nepodarilo nikdy dokázať. Zomrelo 50 ľudí, 58 bolo zranených.
  • 1. októbra 2017: Z neznámeho dôvodu spustil 64-ročný Stephen Paddock streľbu do davu návštevníkov hudobného festivalu v Las Vegas. Pri najväčšej masovej streľbe v amerických dejinách zomrelo 59 ľudí, postrelených bolo 422 ľudí.
  • 5. novembra 2017: Do kostola v texaskom Sutherland Springs vošiel 26-ročný exvojak Devin Patrick Kelley. Muž s psychickými problémami zabil 26 ľudí a 20 zranil.
  • 14. februára 2018: 19-ročný Nikolas Cruz naplnil vyhrážky, ktoré od vlaňajška zverejňoval na sociálnych sieťach. V škole, z ktorej ho vylúčili, zabil 17 ľudí a 14 vážne zranil.

Sedem útokov, z ktorých je šesť medzi 10 najhoršími streleckými masakrami v moderných amerických dejinách. Celkom pri nich za posledných päť rokov a tri mesiace zomrelo 204 ľudí a 610 bolo zranených. Okrem toho ich spája ešte jedna vec: Páchatelia týchto útokov vždy použili niektorý model poloautomatickej útočnej pušky AR-15.

Táto zbraň je podobná automatickej vojenskej útočnej puške M-16, zavedenej v 60. rokoch. AR-15 je bez preháňania najpopulárnejšou "dlhou" zbraňou v USA. Mnoho firiem vyrába desiatky variantov AR-15, medzi ľuďmi je ich viac ako desať miliónov. Zakaždým, keď s ňou nejaký masový vrah zabije veľké množstvo ľudí, nasleduje hromadné nakupovanie tejto zbrane. Američania sú touto puškou fascinovaní, podľa portálu Independent jej "vražedné schopnosti" veľa strelcov lákajú ku kúpe.

Jej získanie nie je nijako zložité a občania USA si ju mohli objednať a potom vyzdvihnúť v obľúbenom supermarkete Walmart. Aj preto ide o najpoužívanejšiu zbraň masových vrahov aj teroristov v USA. Vo zvyšku sveta pritom používajú teroristi najčastejšie nejakú variantu "Kalašnikova". Bizarné je, že keby si chcel Cruz kúpiť akúkoľvek pištoľ či revolver, musel by podľa floridských zákonov čakať tri dni. Poloautomatickú útočnú pušku so zásobníkom na desiatky nábojov si môžete z obchodu odniesť po niekoľkých minútach.

Načo je civilistom poloautomatická útočná puška?

Strašné možnosti AR-15 ukázal dôchodca Paddock pred pol rokom pri najhoršej masovej streľbe v Las Vegas. Paddock použil 17 pušiek AR-15 a 10 podobných pušiek AR-10 s namontovaným zariadením bump stock, ktoré umožňuje z poloautomatickej pušky urobiť v podstate automatickú. Paddock behom 10 minút vystrelil viac ako 1100 striel.

Národná strelecká asociácia NRA zbraň vychvaľuje aj preto, že je vysoko modifikovateľná. "Ľudia si môžu upraviť AR-15 pre svoju potrebu. Dá sa modifikovať dĺžka pušky, veľkosť zásobníkov, môžete pridať optiku a ďalšie veci. Schopnosť modifikácie AR-15 k vášmu osobnému štýlu je jedna z vecí, ktoré zbraň robia unikátne."

Wikimedia Commons

​Po mnohých masakroch, vrátane toho stredajšieho, sa však veľká časť americkej verejnosti pýta, načo je civilistom poloautomatická útočná puška? A je jedno, či ide o AR-15 alebo nejaký iný dostupný typ.

Obmedzenie práv majiteľov zbraní USA polarizuje. Aj keď demokrati sú hlasnejší v presadzovaní "zbraňovej kontroly", svojich odporcov aj zástancov má na oboch stranách politického spektra. Demokratický senátor za Floridu Bill Nelson v CNN vo štvrtok vyhlásil: "Som lovec, vyrástol som na ranči. Podporujem druhý dodatok ústavy o držaní zbraní. S AR-15 však nechodíte loviť. AR-15 je len na zabíjanie ľudí. Nie je možné, aby bolo legálne kúpiť vojenskú zbraň."

Trump zrušil Obamove prísnejšie opatrenia

Isté je, že snaha presadiť obmedzenia zbraní bude pre každého politika znamenať veľkú stratu hlasov. Prezident Donald Trump vo štvrtok šesť minút hovoril o masakre v Parklande, sprísnenie zákona o zbraniach nezmienil ani raz. Bohatá zbraňová lobby je v USA veľmi vplyvná a je nepravdepodobné, že by sa v dohľadnej dobe podarilo zástancom obmedzenia zbraní uspieť.

Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu Paul Ryan však vyzval vo štvrtok zákonodarcov, aby odstránili všetky právne medzery, ktoré duševne chorým ľuďom umožňujú zaobstarávať si zbrane. "Ako viete, duševné zdravie je často veľký problém, ktorý spôsobuje tieto tragédie," povedal Ryan novinárom. Zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť, aby ktokoľvek, kto je registrovaný s duševnou chorobou, sa už za žiadnych okolností k zbraniam nedostal.

Agentúra Reuters však pripomenula, že Kongres, ktorý ovládajú republikáni, koncom roka 2016 rozhodol, že systém širších kontrol pri predaji zbraní sa nebude týkať záujemcov z radov duševne chorých poberateľov dávok sociálneho zabezpečenia. Postarali sa o to republikánski zákonodarcovia, ktorí svoj krok zdôvodnili tým, že inak by duševne narušení ľudia boli pripravení o svoje právo ozbrojovať sa.

Predchádzajúce prísnejšie opatrenia vlády bývalého prezidenta Baracka Obamu vlani vo februári svojím podpisom príslušnej novej právnej úpravy pomohol odstrániť súčasný prezident Donald Trump.

01 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 02 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 01:22