TASR/AP
StoryEditor

Bývalý agent prehovoril: Babiš aj Corbyn vedome spolupracovali s ŠtB

16.02.2018, 14:49
Autor:
ČTKČTK
Bývalý príslušník ŠtB Ján Sarkocy prehovoril o spolupráci českého premiéra v demisii s československou tajnou službou.

Český premiér v demisii Andrej Babiš bol od začiatku vedomým spolupracovníkom československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a jeho archívny zväzok nebol sfalšovaný, povedal dnes ČTK a ďalším novinárom v Bratislave bývalý príslušník ŠtB Ján Sarkocy. Rovnako tak terajší predseda britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn podľa Sarkocyho v 80. rokoch vedome spolupracoval s ŠtB a dostával za to aj peniaze.

Slovenský súd nedávno v obnovenom procese v súlade s minuloročným verdiktom ústavných sudcov zamietol Babišovu žalobu, že je v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako agent neoprávnene. Babiš potom ohlásil podanie novej žaloby. Na žiadosť ČTK o vyjadrenie k Sarkocyho tvrdeniu Babiš dnes reagoval slovami: "Pán Sarkocy klame."

Originál Babišovho spisu ohľadom spolupráce s komunistickou tajnou políciou vraj Sarkocy videl. "V tom spise nie je nič sfalšovaného," povedal. Neuviedol však, či sa tam nachádzal Babišov písomný záväzok k spolupráci. Sarkocy označil Babiša za človeka, ktorý chcel zo spolupráce s ŠtB ťažiť a mal rád peniaze. "Ja na jeho mieste by som sa všetkým ospravedlnil a zbytočne by som okolo toho nemútil vodu," povedal Sarkocy.

Časť dokumentov bola skartovaná

Podľa archívnych dokumentov Sarkocy v rokoch 1980-1984 pracoval na oblastnom odbore ŠtB v Bratislave, neskôr v zahraničnej kontrarozviedke a tiež ako diplomat v Londýne. 

Na rozdiel od svojich niekdajších kolegov v ŠtB Sarkocy nevypovedal pred bratislavským súdom, na ktorom sa Babiš domáhal verdiktu, že je evidovaný v archívnych zväzkoch ŠtB ako jej agent neoprávnene.

Archívne dokumenty, z ktorých časť bola predtým skartovaná, uvádzajú, že Babiš sa v roku 1980 stal dôverníkom ŠtB a že o dva roky neskôr ho k spolupráci s tajnou políciou ako agenta s krycím menom Bureš získal nadporučík ŠtB Július Šuman. Ten však v pôvodnom procese na bratislavskom okresnom súde vyhlásil, že táto informácia nie je pravdivá a že Babiš do ŠtB naverbovaný nebol.

Zvrat v kauze priniesol ústavný súd

Hoci Babiš so žalobou na očistenie svojho mena pôvodne uspel, zvrat v kauze nastal po minuloročnom rozhodnutí slovenského ústavného súdu. Ten zrušil pôvodné rozhodnutia bratislavského krajského aj najvyššieho súdu, ktoré dali Babišovi za pravdu. Urobil tak preto, že odporcom nemal byť Ústav pamäti národa, ktorý zväzky ŠtB na Slovensku spravuje.

Ústavný súd tiež konštatoval, že slovenské súdy rozsudky chybne založili na svedectvách bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí v procesoch pred okresným a krajským súdom neboli zbavení mlčanlivosti. Spochybnil tiež vierohodnosť týchto svedkov, ktorí vypovedali v Babišov prospech.

V obnovenom procese bratislavský krajský súd v súlade s rozhodnutím ústavného súdu Babišovu žalobu nedávno zamietol. Rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť.

Corbyn "dostával za to aj prachy"

V prípade Corbyna Sarkocy potvrdil skoršie informácie, že sa počas svojho pôsobenia na diplomatickom poste v Londýne s Corbynom opakovane stretával. Corbyn podľa neho nebol jediným predstaviteľom labouristov, ktorý spolupracoval s ŠtB. Podľa štvrtkového vyjadrenia riaditeľky českého Archívu bezpečnostných zložiek Svetlany Ptáčníkovej však Corbyn zrejme nemal tušenie, že sa stýka s členom rozviedky.

"Bol (Corbyn) naverbovaný. Dostával za to (za informácie) aj prachy," uviedol Sarkocy, hoci peniaze mu vraj sám nedával. Dodal, že Corbyna "prihral" ŠtB teraz významný poslanec labouristov, a že naverbovanie Corbyna prebehlo "pod ochranou Ruska".

"Všetky informácie, ktoré sme dostávali nielen od neho, ale aj od jedného podporného zdroja, aby to bolo verifikovateľné, boli hodnotené v Moskve 'jednotkou'. To, čo nemohli robiť Rusi, sme robili my," povedal teraz 64-ročný Sarkocy, ktorý žije neďaleko Bratislavy. Corbyn sa podľa neho napríklad asi dvakrát ročne zúčastňoval recepcií na československej ambasáde.

Obsah získaných informácií Sarkocy nespresnil. S nadsádzkou iba povedal, že vedel, čo bude mať vtedajšia britská premiérka Margaret Thatcherová na raňajky, na obed a na večeru a aké šaty bude mať na sebe.

Motívom nemali byť len peniaze

Doplnil, že motívom Corbyna spolupracovať s ŠtB zrejme neboli len peniaze a že sa s ním stretol častejšie než trikrát, ako to vyplývalo z doterajších informácií. Naznačil tiež, že ŠtB sa o Corbyna zaujímala aj vzhľadom na jeho kontakty na rodinu juhoafrického bojovníka proti apartheidu a neskoršieho prezidenta Nelsona Mandelu.

Na otázku, či Corbyn vedel, že hovorí nielen s diplomatom, ale zároveň s príslušníkom ŠtB, Sarkocy odpovedal, že v tej dobe nebolo pochýb, že československí diplomati pracujú pre ŠtB.

Riaditeľka českého Archívu bezpečnostných zložiek Světlana Ptáčníková vo štvrtok po preštudovaní príslušného zväzku uviedla, že Corbyn zrejme nevedel, s kým sa stretáva. Z dokumentov podľa jej vyjadrenia "nijako nevyplýva, že by vedel, že sa stýka s členom rozviedky".

Mohol ísť bývať do Ruska

Podľa štvrtkového vydania britského denníka The Sun zväzok ŠtB britského politika opisuje ako muža s negatívnym vzťahom "k Spojeným štátom aj súčasnej politike konzervatívnej vlády", ktorú v tom čase viedla Thatcherová. Jeho postoj k východnému bloku bol podľa denníka označovaný za "pozitívny" a hovorí sa aj o jeho údajnej podpore "sovietskej mierovej iniciatívy".

Sarkocy dnes tvrdil, že britská tajná služba sa o naverbovaní Corbyna dozvedela a že on musel Britániu následne opustiť. "Ak by sa v tom čase niečo stalo, mohol ísť (Corbyn) bývať do Ruska," povedal.

Podľa Sarkocyho, ktorý podľa archívnych dokumentov ako príslušník ŠtB pôsobil na ambasáde v Londýne v rokoch 1986 až 1989 v pozícii tretieho tajomníka veľvyslanectva, spolupracovali s ŠtB aj iní predstavitelia labouristickej strany. "Neboli to len (tí) v postavení poslancov, ale boli aj z radov vyššej vrchnosti," povedal bez bližších podrobností. 

Zo svojho pôsobenia pri ŠtB mal Sarkocy podľa svojich slov dobrý pocit. Povedal tiež, že práca ho napĺňala.

Corbynov hovorca Sarkocyho vyjadrenia odmietol

Tvrdenie, že Corbyn bol spolupracovníkom ŠtB, je smiešnym ohováraním a je úplne nepravdivé. V reakcii na Sarkocyho vyjadrenia to na otázku ČTK uviedol hovorca lídra britskej opozície. Sarkocyho opis udalostí podľa neho nie je vierohodný a má viac dier v príbehu "ako zlý film o Jamesovi Bondovi".

"Jeremy nebol agent, dôverník, informátor ani spolupracovník československej spravodajskej služby. Tieto tvrdenia sú smiešnym ohováraním a sú úplne nepravdivé," uviedol na otázku ČTK hovorca predsedu najsilnejšej britskej opozičnej strany. Odvolal sa pritom na vyššie spomínané vyjadrenie riaditeľky českého Archívu bezpečnostných zložiek Ptáčníkovej.

"To, ako bývalý československý agent Jan Sarkocy opisuje svoje stretnutia s Jeremym bolo nepravdivé pred 30 rokmi, je to nepravdivé teraz a je to úplne nedôveryhodné," uviedol ďalej Corbynov hovorca. 

01 - Modified: 2022-01-31 11:07:05 - Feat.: - Title: Mikulec deklaroval, že k ďalším skartáciám archívnych spisov na rezorte vnútra nepríde 02 - Modified: 2019-12-13 20:24:04 - Feat.: - Title: Štyri dôležité poznatky britských volieb 03 - Modified: 2019-12-13 09:34:45 - Feat.: - Title: Britské voľby: Drvivé víťazstvo Johnsona. Konzervatívci získali absolútnu väčšinu 04 - Modified: 2019-12-12 10:34:23 - Feat.: - Title: Britské voľby: Johnson odvolil so psom, ku Corbynovi sa snažila priblížiť demonštrantka 05 - Modified: 2019-12-07 05:16:55 - Feat.: - Title: Posledná debata pred voľbami: Johnson a Corbyn si navzájom spochybňovali charaktery
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:46