TASR
StoryEditor

USA kritizujú Rusko za zdržovanie hlasovania o rezolúcii v Sýrii

25.02.2018, 06:39
Autor:
TASRTASR
Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová skritizovala Rusko za zdržovanie hlasovania a za to, že sa "rozhodlo pripojiť k medzinárodnému konsenzu oneskorene".

Nemecko uvítalo prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), požadujúcej "bezodkladné" 30-dňové humanitárne prímerie v Sýrii, uviedla agentúra DPA.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo všetky strany v Sýrii na okamžité uplatnenie prímeria, aby mohli doručovať humanitárnu pomoc.

"Naliehavo potrebujeme umožnenie evakuácie zranených, vážne chorých, ako aj najviac zraniteľných ako sú deti," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, dodajúc, že tu ide o každú minútu a o každý život.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí rezolúciu taktiež privítalo. Zároveň však uviedlo, že krajina bude pokračovať v boji proti "teroristickým organizáciám, ktoré ohrozujú územnú celistvosť Sýrie".

Turecké ozbrojené sily spustili ofenzívu proti Kurdom v enkláve Afrín na severe Sýrie 20. januára. Afrín kontrolujú kurdské milície, známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Ankara ich označuje za teroristickú organizáciu, ktorá ohrozuje územnú celistvosť Sýrie.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová skritizovala Rusko za zdržovanie hlasovania a za to, že sa "rozhodlo pripojiť k medzinárodnému konsenzu oneskorene".

Skonštatovala, že "v rezolúcii sa sotva niečo zmenilo až na zopár slov a čiarok". Je skeptická ohľadom toho, že by sýrsky režim umožnil prístup humanitárnej pomoci ku všetkým, ktorí ju potrebujú". Skonštatovala, že "naše odhodlanie stáť si za svojimi požiadavkami prejde testom a všetci sa musíme vyrovnať s touto výzvou".

Švédsky veľvyslanec pri OSN Olof Skoog povedal, že "humanitárne konvoje a evakuačné tímy sú pripravené vyraziť".
BR OSN prijala rezolúciu o prímerí v Sýrii jednohlasne v sobotu. Napriek počiatočnému odporu Ruska - stáleho člena BR OSN s právom veta a spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada - nakoniec všetkých 15 členov rady hlasovalo v prospech zastavenia bojov.

Rezolúcia sa zameriava na ukončenie krviprelievania v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta a ďalších lokalitách. Uvádza, že 5,6 milióna ľudí v 1244 komunitách potrebuje okamžitú pomoc a 2,9 milióna sa nachádza na ťažko dostupných a obliehaných miestach.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:29