StoryEditor

Miliardové škody, desiatky obetí hurikánu Katrina

31.08.2005, 00:00
Americký Červený kríž včera spustil najväčšiu humanitárnu operáciu v histórii krajiny, zatiaľ čo oslabený hurikán Katrina (už ako tropická búrka, resp. na zrážky výdatná tlaková níž) putoval ďalej naprieč Spojenými štátmi.

Na svojej ceste pokračoval v ničení, spôsoboval povodne, tvorili sa tornáda. Podľa meteorológov v prípade Katriny išlo o najväčší a najsilnejší hurikán, ktorý zasiahol pobrežie amerického Mexického zálivu.
Živel si vyžiadal desiatky obetí, len údaje zo štátu Mississippi hovorili o vyše päťdesiatich mŕtvych, všetkých v jednom okrese. V jednom dome na pláži v populárnom kasínovom letovisku Biloxi zahynulo 30 ľudí. "Toto je naše cunami," povedal starosta mesta A. J. Holloway denníku Biloxi Sun Herald. Už počas minulotýždňového vyčíňania na Floride Katrina zabila 11 osôb. Množstvo obetí sa očakávalo aj v New Orleans, v televíznom rozhovore to potvrdil starosta mesta Ray Nagin. Prvé odhady poistných škôd naznačovali, že zrejme pôjde o najnákladnejšiu katastrofu v dejinách Spojených štátov.

New Orleans pod vodou
A hoci ešte v pondelok večer obyvatelia New Orleans verili, že tomu najhoršiemu sa im podarilo uniknúť, noc a ráno im poskytli iný obraz. Hrádza, ktorá bránila vyliatiu jazera Pontchartrain, sa totiž v jednej časti pretrhla. Neuveriteľnou rýchlosťou sa potom začali zaplavovať ďalšie časti mesta, až 80 percent New Orleans bolo pod vodou. Na niektorých miestach až do výšky siedmich metrov. Hladina vody rástla rýchlosťou 30 centimetrov za hodinu. "Nemôžem sa s vami podeliť o dobré správy, mesto je úplne zdevastované," povedal vo vysielaní lokálnej televízie starosta Nagin. Mnohé pumpy, ktoré odsávali vodu, prestali fungovať a nemohli súperiť s prívalmi vody. "Nikdy som niečo podobné nevidel, voda iba stúpa a stúpa," povedal MSNBC Bryan Vernon, ktorý prežil katastrofu.
Z mesta počas víkendu evakuovali milión ľudí, niekoľko stotisíc však v meste zostalo. Vo verejnom úkryte na štadióne Superdome našlo útočisko okolo desaťtisíc obyvateľov mesta. Nervozita však rástla aj tam, keďže do areálu pršalo a nikto nemohol vyjsť von. Vyše 1,5 milióna ľudí v regiónoch Louisiany, Mississippi, Alabamy a Floridy zostalo bez elektrickej energie. Podľa úradov môže trvať aj dva mesiace, kým sa dodávky elektrickej energie podarí obnoviť.

Zrejme najničivejší
Podľa spoločností odhadujúcich škody sa poistné udalosti spojené s Katrinou budú pohybovať v rozmedzí od 16 do 26 miliárd dolárov. Podľa AIR Worldwide Corporation škody dosiahnu 26 miliárd. Risk Management Solutions hovoril o 25 miliardách, American International Group o 16 miliardách v poistných stratách. Najväčšia zaisťovňa sveta Munich Re podľa Reuters stanovila strop škôd na 20 miliárd. Do týchto údajov však napríklad nezarátali škody na ropných zariadeniach a nepoistenom majetku, takže číslo sa môže vyšplhať aj na viac ako dvojnásobok. Najničivejší hurikán v histórii USA Andrew v roku 1992 pritom vyšiel na 20,5 miliardy v prepočte na dnešné doláre a ceny. Všetky hurikány, ktoré USA zasiahli minulý rok, stáli poisťovne 22,5 miliardy dolárov, informovala agentúra Bloomberg.

Hľadanie príčin
Vedci si teraz lámu hlavu nad tým, čo spôsobuje túto výraznú aktivitu. Niektorí vinia globálne otepľovanie, iní tvrdia, že ide iba o obyčajný prírodný cyklus. Advokáti druhej tézy pripomínajú, že najväčší počet hurikánov pustošil pred začiatkom procesu otepľovania - v rokoch 1941 až 1956, najsmrteľnejšie boli zasa na začiatku minulého storočia. Vedci viniaci globálne otepľovanie na druhej strane poukazujú na oteplenie oceánu v rovníkovej Afrike až o dva stupne a na zmenu salinity vody.
Tohtoročná hurikánová sezóna sa zároveň môže stať najaktívnejšou v histórii. Keďže trvá od začiatku júna do konca novembra, zatiaľ je iba v polovici. Tradične by však mala vyvrcholiť v polovici septembra. Hneď na jej začiatku sa pritom vytvoril rekordný počet búrkových systémov. Zatiaľ je na písmene K, čiže zaznamenalo sa 11 pomenovaných búrok. Meteorológovia majú pritom v zálohe mená až po Wilmu. Sedem systémov boli tropické búrky (Arlene, Bret, Cindy, Franklin, Gert, Harvey a José), štyri silné hurikány (Dennis, Emily, Irene a Katrina). Podľa londýnskeho Benfield Hazard Research Centre by sa mohlo vytvoriť deväť hurikánov.

Najväčšie katastrofy v USA z hľadiska poisťovní
1. (?) Hurikán Katrina
(2005 - 16 až 26 mld. USD)
2. Hurikán Andrew (1992 - 20,5 mld. USD)
3. Útoky z 11. septembra (2001 - 20,1 mld. USD)
4. Zemetrasenie v Northridge (1994 - 16 mld. USD)
5. Hurikán Charley (2004 - 6,8 mld. USD)
6. Hurikán Hugo (1989 - 6,4 mld. USD)
7. Hurikán Ivan (2004 - 6 mld. USD)
8. Hurikán Frances (2004 - 4,4 mld. USD)
9. Hurikán Georges (1998 - 3,4 mld. USD)
10. Tornáda na stredozápade a juhu (2003 - 3,3 mld. USD)
Zdroj: Bloomberg, BBC News

01 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spotreba elektriny na Slovensku vzrástla 02 - Modified: 2003-01-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pirátske cédečká
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:23