Čínsky prezident Si Ťin-pchingReuters
StoryEditor

Čínski poslanci sú vyzývaní, aby neumožnili prezidentovi zostať pri moci

27.02.2018, 14:01
Autor:
ČTKČTK
Prezident Si Ťin-pching môže podľa predkladaného plánu zostať pri moci neobmedzene dlho.

Známy čínsky politický komentátor a prominentná podnikateľka napísali otvorené listy poslancom, v ktorých ich vyzvali, aby odmietli plán umožňujúci existujúcemu prezidentovi Si Ťin-pching zostať pri moci neobmedzene dlho. Informovala o tom dnes agentúra AP, ktorá listy označila za bezprecedentný verejný prejav nesúhlasu s komunistickým režimom.

Vládnuca čínska komunistická strana navrhuje vypustiť z ústavy klauzulu obmedzujúce výkon funkcie prezidenta a viceprezidenta na dva po sebe nasledujúce funkčné obdobia, teda na desať rokov.

Takýto krok by umožnil prezidentovi Si Ťin-pching, ktorý stojí aj v čele strany a armády, zotrvať vo funkcii aj po vypršaní jeho druhého funkčného obdobia v roku 2023.

Predpokladá sa, že na výročnom plenárnom zasadnutí Národného ľudového zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu), ktoré začne 5. marca, delegáti návrh jednoznačne schvália.

Spomínaný návrh sa dočkal radu kritických reakcií na čínskom internete, ktoré sa ihneď stali terčom cenzorov. V pondelok zverejnil prostredníctvom populárnej komunikačnej aplikácie Wech svoj list adresovaný čínskym poslancom politický komentátor Li Ta-tchung, ktorý v minulosti pracoval ako novinár pre štátnu denník China Youth Daily. Varoval, že zrušenie časového obmedzenia výkonu prezidentskej funkcie "spôsobí chaos".

"Pokiaľ nebude žiadne časové obmedzenie pre najvyššieho vodcu krajiny, potom sa vrátme k cisárstvu," povedal dnes Li agentúre AP. "Moja generácia zažila Mao Ce-tunga. Táto éra skončila. Ako by sme sa k nej mohli vrátiť?"

Podnikateľka Wang Jing, ktorá žiada vládne reformy, napísala, že návrh komunistickej strany predstavuje "absolútnu zradu" a "ide proti prúdu času". "Viem, že vláda si trúfne urobiť čokoľvek a že hlas obyčajného človeka je bezcenný. Ale som čínska občianka a nemám v pláne krajinu opustiť. Je to tiež moja vlasť!"

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 04 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:38