Reuters
StoryEditor

Slováci žijúci v Bruseli žiadajú europarlament o pomoc. Žiadajú dohľad nad vyšetrovaním smrti novinára

05.03.2018, 11:37
Autor:
TASRTASR
Skupina Slovákov žijúcich v zahraničí poslala do Európskeho parlamentu otvorený list.

Skupina Slovákov žijúcich v Belgicku zaslala v pondelok otvorený list slovenským poslancom Európskeho parlamentu (EP), v ktorom ich vyzývajú, aby vyvinuli nátlak na domáce slovenské orgány a pomohli zabezpečiť transparentné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, a to za účasti medzinárodného vyšetrovacieho tímu.

"Obraciame sa na vás v mene občianskej iniciatívy Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorých veľmi znepokojujú udalosti z minulého týždňa na Slovensku, spojené s ohavnou vraždou novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej," uvádza sa v liste pre 13 zástupcov slovenských občanov v EP.

Výzvu podpísali desaťtisíce

Autori listu pripomenuli, že vo štvrtok 1. marca zorganizovali pietne zhromaždenie pred veľvyslanectvom SR v Belgicku a následne odovzdali výzvu adresovanú vláde SR a orgánom činným v trestnom konaní, na ktorej bolo približne 110 podpisov Slovákov žijúcich alebo pracujúcich v Belgicku.

Výzva pre EP na spravodlivé a transparentné vyšetrenie a umožnenie vytvorenia medzinárodného vyšetrovacieho tímu je dostupná aj na internete, na stránke https://www.change.org, kde bolo v pondelok dopoludnia vyše 51 100 podpisov.

Ďakujú europoslancom

Slováci, ktorí stoja za petíciou, sa chcú aj touto cestou poďakovať europoslancom a EP za doterajšie úsilie, ktoré vynaložili pre objasnenie tohto prípadu, zároveň však poukázali na obavy zo spôsobu vyšetrovania dvojnásobnej vraždy.

"Žiadame Vás v mene Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí podpísali túto výzvu, aby ste tlmočili poslancom Národnej rady Slovenskej republiky potrebu prijatia legislatívy, ktorá by umožnila vytvorenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý by sa stal plnohodnotnou súčasťou procesu vyšetrovania," uvádza sa v ich dokumente.

Autori listu upozornili, že to, že sú na Slovensku členovia Europolu, ešte neznamená, že sú aj súčasťou vyšetrovacieho tímu a že majú priamy prístup k vyšetrovaciemu spisu. "Experti z Europolu, Scotland Yardu či FBI, ktorí na Slovensko prišli, sa môžu zatiaľ zúčastňovať len na čiastkových úkonoch na požiadanie slovenských vyšetrovateľov. Nie sú plnohodnotnou súčasťou procesu vyšetrovania a nemôžu doň vstupovať samostatne," uvádza sa v otvorenom liste.

Autorov výzvy znepokojuje aj fakt, že doteraz nie je jasné, v ktorý deň a hodinu bola dvojica zavraždená, a pýtajú sa, prečo sa tak doteraz nestalo a prečo neboli zverejnené ani výsledky pitvy.

Výzva do europarlamentu

"Vážení europoslanci, ste volení členovia najdemokratickejšej inštitúcie Európskej únie - Európskeho parlamentu -, ste garantmi dodržiavania demokratických princípov, ľudských práv a spravodlivosti vo všetkých oblastiach života európskych občanov.

Preto vás žiadame, aby ste pokračovali vo vyvíjaní tlaku na slovenský parlament. Je to vo vašej kompetencii a zároveň vaša morálna povinnosť. Dlhujeme to rodinám zavraždených mladých ľudí, dlhujeme to všetkým občanom Slovenska, občanom demokratickej EÚ," uvádza sa v liste.

Jeho autori zdôraznili, že zastupujú skupinu ľudí, ktorá nemá väzby na žiadnu politickú stranu a spája ich iba spoločné želanie, aby sa vražda Kuciaka a Kušnírovej vyšetrila transparentne a spravodlivo v spolupráci so skúsenými expertmi zo zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 02 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 03 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:34