StoryEditor

Koniec Saddámovho muža

20.03.2007, 23:00

Na popravisku včera skončil ďalší muž režimu irackého diktátora Saddáma Husajna. Bývalého viceprezidenta Tahá Jásina Ramadána obesili v Bagdade presne na štvrté výročie invázie koaličných síl pod vedením Spojených štátov. Ramadána podobne ako jeho "šéfa" odsúdili na trest smrti za podiel na masakre 148 šiitov v dedine Dudžail v roku 1982.
Štvrtý v kauze Dudžail
Bývalý iracký viceprezident je v poradí už štvrtou osobou, ktorú súd poslal na popravisko v kauze Dudžail. Ako prvého obesili 30. decembra minulého roka samotného diktátora Saddáma Husajna. Do rúk katov sa potom v januári tohto roka dostali aj Saddámov nevlastný brat a šéf irackých tajných služieb Barzán Tikrítí a predseda revolučného tribunálu Avád Bandár.
Podľa svedkov Ramadánovej popravy bývalého viceprezidenta pred obesením odvážili a podľa toho potom kati presne určili dĺžku povrazu. Iracké úrady sa tak chceli vyhnúť nehode, ktorá sa stala pri poprave Barzána Tikrítího, keď mu slučka oddelila hlavu od tela.
Z blata do kaluže
Po skončení procesu v kauze Dudžail v minulom roku bol 69-ročný Ramadán "jedným z tých šťastnejších". Za vraždu, deportácie a mučenie šiitov dostal "iba" doživotné väzenie, no žalobca sa odvolal a žiadal prísnejší trest. Súd žiadosti vyhovel a 12. februára odsúdil Ramadána na trest smrti. Odvolací súd ho potvrdil minulý týždeň. V Iraku musí prejsť každý rozsudok smrti alebo doživotného väzenia automaticky odvolacou procedúrou.
Svet celý súdny proces vrátane odvolacej procedúry kritizoval, veľkú nevôľu vyvolalo aj sprísnenie Ramadánovho trestu. Jeho rodina sa ešte v pondelok snažila o to, aby mu iracký prezident Džalál Talabáni udelil milosť.
Život s diktátorom
Ramadán, ktorý pochádzal z mesta Mosul, pôsobil v niekoľkých ministerských funkciách a aj ako podpredseda vlády. V 70. rokoch bol najvyšším mužom revolučného tribunálu, ktorý odsúdil 44 vojenských dôstojníkov na trest smrti za pokus o zvrhnutie režimu Saddáma Husajna. Podľa svedkov má "krv na rukách" aj v prípade masakru v dedine Dudžail v roku 1982. Ten nasledoval po neúspešnom atentáte šiitského komanda na diktátora Husajna. Úrady spustili rozsiahle zatýkania, takže sa vo väzeniach ocitli celé rodiny vrátane žien a detí. V nasledujúcich procesoch, z ktorých mnohé sa podľa obžaloby konali až dodatočne, odsúdili 148 ľudí na trest smrti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:01