Reuters/ TT News Agency
StoryEditor

Oficiálna Severokórejská návšteva Švédska sa skončila. Mala pripraviť pôdu na stretnutie Trumpa s Kimom

18.03.2018, 06:24
Autor:
TASRTASR
Do Švédska vo štvrtok pricestoval severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho

Šéfovia diplomacií Severnej Kórey a Švédska ukončili v soboty trojdňové rozhovory, ktorých predmetom bola aktuálna bezpečnostná situácia na Kórejskom polostrove.

Štokholmské rokovania by mohli pripraviť pôdu pre zamýšľanú schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, píše agentúra Reuters. 

Výsledky rokovaní sú tajné

Do Švédska vo štvrtok pricestoval severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho. Odvtedy absolvoval rokovania so šéfkou švédskej diplomacie Margot Wallströmovou a nakrátko sa stretol aj so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom.

Výsledky štokholmských rokovaní ani ich konkrétne témy neboli zverejnené. Podľa Wallströmovej sa rokovalo najmä o bezpečnostnej situácii na Kórejskom polostrove a diplomatických snahách o riešenie súvisiacich sporných otázok.  

"Hovorilo sa aj o humanitárnej situácii v Severnej Kórei, o sankciách a regionálnej spolupráci a bezpečnostných otázkach...," uviedla bez bližších podrobností švédska ministerka, ktorú citovala agentúra AP. 

Koniec jadrovým zbraniam

Wallströmová zároveň podľa agentúry Reuters zdôraznila, že švédska strana počas rozhovorov podčiarkla potrebu ukončenia jadrových a raketových programov KĽDR v súlade s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. 

Ri Jong-ho počas návštevy Švédska nevydal žiadne verejné vyhlásenie. 

Na rozhovoroch vo Švédsku sa nezúčastňoval žiaden americký vládny predstaviteľ, uviedol zdroj z ministerstva zahraničných vecí USA. 

Trump sa stretne s Kimom

Trump minulý týždeň prekvapilo vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa s Kimom a prijal príslušnú ponuku na rozhovory. Ich miesto a čas sú však zatiaľ otvorené.

Švédsko sa pritom ponúklo ako sprostredkovateľ. Táto škandinávska krajina má v Pchjongjangu veľvyslanectvo od 70. rokov a zastupuje tam aj záujmy USA.

O Švédsku sa preto hovorí ako o možnom dejisku schôdzky Trumpa a Kim Čong-una. V tejto súvislosti sa však uvažuje aj o demilitarizovanej zóne na hraniciach medzi oboma Kóreami. 

Kim a Trump sa vlani opakovane postarali o rozruch i obavy z eskalácie konfliktu, keď si vymieňali invektívy ohľadom severokórejských hrozieb zaútočiť na USA.

Americká vláda v uplynulých mesiacoch viedla voči KĽDR "politiku maximálneho tlaku" a uvalila na ňu ďalšie sankcie. Tento rok však došlo k opatrnému zbližovaniu medzi oboma Kóreami.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 04 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 05 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:26