Reuters
StoryEditor

Peking nechce obchodnú vojnu so Spojenými štátmi, tvrdí čínsky premiér

20.03.2018, 06:16
Autor:
TASRTASR
Peking tiež dúfa, že USA uvoľnia obmedzenia týkajúce sa exportu špičkových technológií do Číny.

Čína nechce obchodnú vojnu so Spojenými štátmi, pretože si myslí, že neprospeje nikomu a nikto v nej nezvíťazí. Na tlačovej konferencii na záver každoročného zasadania parlamentu to v utorok povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang.

Takýto spor je v rozpore aj so samotným obchodovaním, ktoré je charakteristické konzultáciami, rokovaniami a dialógom. Peking tiež dúfa, že USA uvoľnia obmedzenia týkajúce sa exportu špičkových technológií do Číny.

Čína nemá podľa premiéra záujem ani na tom, aby ostatné krajiny museli akceptovať veľký obchodný deficit s Čínou a bude sa usilovať o vyváženú bilanciu vývozu a dovozu.

Li Kche-čchiang tiež prisľúbil, že druhá najväčšia svetová ekonomika sa ešte viac otvorí zahraničným investíciám - úplne otvorí výrobný sektor, zníži clá a lepšie ochráni duševné vlastníctvo.

Peking podľa premiéra plánuje tiež zrušiť dovozné clá na lieky a znížiť clá na spotrebný tovar.

Agentúra AP pripomenula, že čínska vláda je pod tlakom, aby zefektívnila štátom ovládané ekonomiku. Hoci sľúbila, že otvorí viac odvetví súkromnej a zahraničnej konkurencii, stretáva sa s kritikou, že sa tak deje príliš pomaly.

Americký prezident Donald Trump údajne plánuje zaviesť dovozné clá na čínske produkty v celkovej hodnote až 60 miliárd dolárov (takmer 49 miliárd eur). Zamerať sa chce najmä na technologický a telekomunikačný sektor. Uviedli to dva zdroje, ktoré o tejto otázke diskutovali so zástupcami americkej administratívy. Podľa tretieho zdroja by sa clá mohli zaviesť "vo veľmi krátkom čase".

Trump chce potrestať čínske firmy pôsobiace v informačných technológiách za politiku Pekingu voči americkým technologickým firmám, ktorú považuje za neférovú. Okrem toho dlhodobo kritizuje vysoký obchodný prebytok Číny so Spojenými štátmi.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:08