StoryEditor

Pri uznávaní vzdelania sú stále prekážky

12.07.2006, 00:00

V Európskej únii je ešte stále veľa prekážok pri uznávaní dokladov o vzdelaní, ak chcete pracovať v inej krajine únie. Postupuje sa podľa toho, či ide o regulované alebo neregulované povolania.
Pri regulovaných povolaniach uznávanie dokladov občanov členských štátov Európskeho hospodárskeho priestoru (členské štáty Európskej únie, Nórsko, Lichtenštajnsko, Island) a Švajčiarska je v kompetencii Strediska na uznávanie dokladov o vzdelaní. Uznávanie dokladov pri regulovaných povolaniach môže byť podmienené aj praxou, bezúhonnosťou a odbornosťou. V tomto prípade rozhoduje o uznaní napríklad ministerstvo zdravotníctva a Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní je len prvostupňovým orgánom. Pri neregulovaných povolaniach netreba požiadať o uznanie dokladu o vzdelaní. Zamestnávateľ však môže vyžadovať, aby mal zamestnanec potrebnú kvalifikáciu. Doklady o vzdelaní môže uznať vysoká škola, ktorá má príbuzný odbor, v prípade, že takýto odbor neexistuje, doklady uznáva Stredisko na uznanie dokladov o vzdelaní.
Pri uznávaní dokladov sú dôležité aj dohody, ktoré Slovensko podpísalo s jednotlivými štátmi. Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní vydáva odporúčacie stanovisko. K vyjadreniu k schvaľovaným dokladom pripojí okrem informácie o úrovni dokladu (jeho slovenský ekvivalent), vierohodnosť školy i odporúčania, pre kompenzačné opatrenia v prípade, že existuje iba čiastočná rovnocennosť. Uvedie i príslušný orgán, na ktorý by mal žiadateľ ďalej obrátiť. V prípade, že sa nezhoduje klasifikácia schvaľovaného dokladu so slovenskou klasifikačnou stupnicou, urobí Stredisko i prevod známok, vrátane slovného hodnotenia. Stredisko tiež uvedie dôvody v prípade neschválenia dokladu o vzdelaní.

Čo je regulované povolanie
Podľa zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní je to odborná činnosť, ktorej výkon je podmienený kvalifikáciou upravenou právnymi predpismi. Pod kvalifikáciou sa rozumie vzdelanie a prax, prípadne aj ďalšie osobitné podmienky, ako napríklad osvedčenie o bezúhonnosti, členstvo v stavovskej komore.
Zoznam regulovaných povolaní spolu so žiadosťou o uznanie regulovaného povolania sa nachádza na stránke ministerstva školstva (www.minedu.sk).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:33