StoryEditor

AIDS porazí len vakcína

21.08.2006, 00:00
Boj proti smrteľnej chorobe sa sústreďuje hlavne na Afriku. Najdôležitejšiu úlohu zohráva prevencia. Odborníci sa prvýkrát chcú zamerať aj na skúmanie takzvaných elitných pacientov s vírusom HIV. Títo pacienti sú síce nakazení vírusom HIV, nikdy sa však nich nevyvinul AIDS.

Boj proti AIDS ľudstvo napriek pokrokom v liečbe a stabilizácii počtu nakazených vírusom HIV zďaleka nevyhralo. Jediným účinným nástrojom, ktorý môže zničiť epidémiu HIV, je očkovacia látka. Situácia je kritická hlavne v subsaharskej Afrike. Ešte dôležitejšia ako všeobecná cenová dostupnosť liekov zmierňujúcich chorobu je prevencia. Tieto závery vyvodili vedci na celosvetovej konferencii zameranej na boj proti AIDS v kanadskom Toronte, ktorá sa skončila minulý piatok.
Elitní pacienti
Odborníci sa prvýkrát chcú zamerať aj na skúmanie takzvaných elitných pacientov s vírusom HIV. Títo pacienti sú síce nakazení vírusom HIV, nikdy sa však nich nevyvinul AIDS. Ide o jedného z 300 pacientov s HIV, ktorý netrpí žiadnymi poruchami imunitného systému. Práve preto chce doktor Bruce Walker z Harvardovej lekárskej školy týchto pacientov skúmať. Ich prípady by mohli byť kľúčom pri hľadaní očkovacej látky. "Keby sme mohli zistiť, čo v tých ľuďoch úspešne kontroluje vírus,...mohli by sme sa pokúsiť skopírovať to," vyhlásil Walker. Vedci zatiaľ nedokážu zistiť, prečo niektorí ľudia žijú aj 15 rokov s vírusom HIV a nikdy neochorejú na AIDS.
Štatút elitného pacienta je presne definovaný množstvom vírusu, ktoré im koluje v krvi. Pacienti s HIV dostávajú lieky až vtedy, keď sa vírus dostane na určitú úroveň. Walker vystopoval asi 200 elitných pacientov. Chce od nich získať vzorky krvi a DNA a porovnať ich základné genetické sekvencie so zdravými ľuďmi a s inými pacientmi s HIV. Práve niektoré genetické varianty by mali dať odpoveď, čo sa deje v tele týchto pacientov.
Z 39 miliónov ľudí s vírusom HIV či aidsom asi sedem miliónov potrebuje liečbu. Ale iba 1,6 milióna z nich ju skutočne dostane. Od začiatku 80. rokov, keď vírus HIV prvýkrát identifikovali, podľahlo AIDS už 25 miliónov ľudí. Každý rok sa nakazia asi štyri milióny ľudí.
Citrónový džús
Na stretnutí v Toronte najviac prekvapil dôraz, ktorý účastníci kládli na prevenciu proti HIV. Doteraz sa za najdôležitejšie považovalo, aby farmaceutické spoločnosti cenovo sprístupnili lieky proti vírusu HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS. V sprístupnení liekov hlavne pre milióny ľudí v Afrike sa však nesmie poľaviť, povedal pri záverečnom prejave Mark Weinberg, jeden z organizátorov konferencie. Nešetril pritom kritikou na adresu niektorých vlád. Najhoršie sa podľa neho správa vláda Južnej Afriky, kde je najviac nových prípadov ochorenia na svete. "Nastal čas, aby táto vláda začala o AIDS hovoriť. Zatiaľ iba ľuďom hovorí, aby pili veľa citrónového džúsu. To je totálny vedecký nezmysel," povedal Weinberg.
Dve tretiny nakazených vírusom HIV pochádzajú zo subsaharskej Afriky, kde len vlani zomreli dva milióny ľudí a ďalších 2,7 milióna sa nakazilo HIV. Vývoj v ostatných častiach sveta je pritom často opačný a tento rok sa prvýkrát v celosvetových štatistikách ochorení ukazuje určitá stabilita. Experti však varujú, aby štáty v boji proti nákaze nepoľavili nikde na svete. Problémom je nedostatok finančných prostriedkov. Boj proti AIDS si len tento rok vyžiada 15 miliárd dolárov, no zatiaľ je k dispozícii len osem miliárd.

Podľa OSN je americká politika nesprávna

Americká politika škodí boju afrických krajín proti AIDS, vyhlásil v Toronte Stephen Lewis z OSN. Podľa neho je plán amerického prezidenta Georgea W. Busha, ktorý počíta s 15 miliardami dolárov na boj proti chorobe v Afrike, príliš založený na propagácii sexuálnej zdržanlivosti. OSN Washingtonu tiež vytýka, že chce Afričanom diktovať, ako proti aidsu bojovať. Lewis podobné snahy označil za "neokolonialismus". Západ podľa neho doteraz nezabezpečil financovanie boja proti aidsu, aj keď má na to peniaze. Bushova administratíva svoj plán boja proti smrteľnej chorobe nazýva ABC. Písmeno A predstavuje sexuálnu abstinenciu pred svadbou, B znamená dôveru (po anglicky belief) v sexuálneho partnera a C kladie dôraz na používanie kondómov.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuka a dopyt v obchodovaní v zahraničí 02 - Modified: 2003-03-31 10:40:44 - Feat.: 0 - Title: Úrad pre finančný trh uzavrel kauzu 03 - Modified: 2003-03-31 10:49:59 - Feat.: 0 - Title: Export nezastavil pokles únie ani silnejšia koruna 04 - Modified: 2003-03-31 10:51:14 - Feat.: 0 - Title: Nemcsics do USA, Česi do Iraku 05 - Modified: 2003-03-31 10:53:40 - Feat.: 0 - Title: V domácnostiach boduje nealko v plastoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:02