Reuters
StoryEditor

Putin zareagoval odvetou, vyhostí rovnaký počet diplomatov

29.03.2018, 19:29
Autor:
ČTKČTK
O odvetných krokoch v Rusku rozhoduje výhradne prezident.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvoláva veľvyslancov západných krajín, ktoré v reakcii na otravu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa v Británii oznámili vyhostenie ruských diplomatov.

"Ruské ministerstvo si na 30. marca predvolalo vedúcich predstaviteľov diplomatických misií akreditovaných v Rusku, ktorých krajiny podnikli nepriateľské kroky proti Rusku ako gesto "solidarity" s Britániou v tzv. prípade Skripaľ," oznámil podľa agentúry TASS rezort diplomacie. Dodal, že diplomatom odovzdá protestnú nótu a oboznámi ich s recipročnými opatreniami.

Kremeľ napriek tomu v piatok odkázal, že zostáva naďalej otvorený normalizácii vzťahov s USA a inými krajinami.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Moskva bola nútená odpovedať na vyhnanie viac ako 150 ruských diplomatov vyše dvoma desiatkami krajín vrátane USA a mnohých krajín EÚ a NATO. Peskov dodal, že "Rusko zostáva rozvíjaniu dobrých väzieb otvorené".

Agentúra Reuters medzičasom informovala, že do budovy ministerstva zahraničných vecí v Moskve bolo vidieť prichádzať veľvyslancov a diplomatických zástupcov z Nemecka, Francúzska, Česka, Ukrajiny, Belgicka, Dánska, Holandska a Poľska.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už včera oznámil, že vyhostia rovnaký počet diplomatov.

Na odchod majú čas do 5. apríla

"Opatrenia budú recipročné. Zahŕňajú vyhostenie rovnakého počtu diplomatov a odvolanie nášho súhlasu s činnosťou generálneho konzulátu Spojených štátov v Petrohrade," citovala agentúra Reuters Lavrova.

Z šesťdesiatich amerických diplomatov, ktorých Rusko označilo za nežiadúce osoby, ich je podľa Interfaxu 58 z veľvyslanectva v Moskve a zostávajúci dvaja z generálneho konzulátu v Jekaterinburgu.

Na odchod z krajiny majú čas do 5. apríla, uviedli ruské agentúry. Tie tiež informovali, že konzulát v Petrohrade by mal ukončiť prevádzku do dvoch dní.

Celkovo bolo vyhostených vyše 150 ruských diplomatov

Spojené štáty kvôli útoku v Británii vyhostili 60 ruských diplomatov a nariadili uzatvorenie ruského konzulátu v Seattli. Celkovo bolo z takmer troch desiatok krajín vypovedaných vyše 150 ruských diplomatov.

"Pokiaľ ide o ostatné krajiny, odpovieme zrkadlovo," povedal podľa TASS šéf ruskej diplomacie.

Uzavretie amerického konzulátu v Petrohrade sa predpokladalo, pretože tento krok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi ministerstvo zahraničia odporučilo. O odvetných krokoch však rozhoduje výhradne prezident.

Podobný recipročný krok už Rusko urobilo v prípade Británie, ktorá vypovedala krátko po Skripaľovej otrave 23 ruských diplomatov. Rovnaký počet Britov potom musel opustiť britské zastúpenie v Rusku.

Rusi chcú položiť otázky

Predvolaný americký veľvyslanec v Rusku Jon Huntsman bol podľa Lavrova varovaný, že ak budú voči ruským diplomatickým misiám v USA pokračovať nepriateľské kroky, odpovie Moskva voči americkým zastúpeniam v Rusku rovnako. Huntsman totiž hovoril o možnosti zmraziť ruský majetok v USA, čo Rusko kritizovalo.

Londýn z útoku na Skripaľa obvinil Moskvu, tá to však odmieta. Na utorok Rusko požaduje kvôli prípadu Skripaľa zvolanie mimoriadnej schôdzky Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), uviedol Reuters. TASS aj ďalšie agentúry však uvádzajú, že stretnutie má byť už v pondelok 2. apríla.

"Aby sme dosiahli normálnu konverzáciu a pravdu, formálne sme navrhli krízové ​​zasadnutie OPCW," povedal Lavrov. Dodal, že Rusko na zasadnutí chce položiť otázky, ktoré už vznieslo, ale na ktoré doteraz nedostalo zo Západu odpovede.

"Dúfam, že naši západní partneri sa nebudú brániť otvorenej konverzácii. V opačnom prípade to bude ďalšie potvrdenie toho, že všetko, čo sa deje, je neprípustná provokácia," uviedol šéf ruskej diplomacie.

Pozrite si aj vyjadrenie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka po stredajšom rokovaní vlády, v ktorom hovoril o krokoch, ktoré kvôli kauze Skripaľ prijalo voči Rusku Slovensko:

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:27