StoryEditor

V Budapešti vládne napätie

25.10.2006, 00:00
Pondelkové krvavé zrážky demonštrantov s políciou počas osláv 50. výročia antikomunistickej revolúcie si vyžiadali 167 zranených. Premiér Ferenc Gyurcsány obviňuje opozíciu, že rozdúchava násilie.

Výzvy vodcu maďarskej opozície Viktora Orbána z nedávnej minulosti na masový odpor proti vláde Ferenca Gyurcsánya sa stávajú skutočnosťou. Potvrdili to aj nové pouličné nepokoje v maďarskej metropole s cieľom udržiavania napätia vo verejnosti.
Bilancia pondelňajších krvavých zrážok agresívnych účastníkov protestov a strážcov verejného poriadku počas osláv 50. výročia antikomunistickej revolúcie je smutná. Počet zranených stúpol na 167 osôb, ide zväčša o demonštrantov. Medzi zranenými je aj sedemnásť policajtov a päť cudzincov. Stav viacerých je veľmi vážny. Hovorkyňa vlády Emese Danksová informovala, že polícia zadržala počas zásahu 131 ľudí. Vo vyšetrovacej väzbe zostáva 57 osôb. ,,Je to demokracia, aj v zahraničí ľudia protestujú proti vláde," povedal nám István o správaní ľudí, ktorí v pondelok večer kričaním, pískaním a hlukom motorov na motocykloch rušili odhalenie nového pamätníka obetiam revolúcie pri mestskom parku Városliget. Iba preto, že tam bol aj premiér. ,,Je to vnútorná vec Maďarov," pokračoval István.
Teror agresívnej menšiny
Premiér Ferenc Gyurcsány najprv odsúdil násilie zo strany demonštrantov ako terorizovanie agresívnou menšinou. Včera v parlamente už aj osobne obvinil predsedu Fideszu Viktora Orbána, že sa spojil s radikálmi a svojimi výzvami im poskytol dôvody na porušovanie verejného poriadku. ,,Vodca opozície, ktorý tu nemieni povedať svoj názor, je rozhodný a odvážny iba na ulici," uviedol na jeho adresu premiér. Poslanci Fideszu a kresťanských demokratov na protest proti vystúpeniu Gyurcsánya opustili rokovaciu sálu. ,,Protestovať je možné, ale účasť na nepokojoch a ich rozdúchavanie je zakázané," dodal premiér. Je len verejným tajomstvom, že Fidesz má prepojenie na organizácie krajnej pravice, čo potvrdzujú aj kontakty viacerých jeho poslancov s týmito silami a podpora ich akcií.
"Pokojní" demonštranti
Opozícia obvinila vládu a políciu za brutálny zásah proti pokojným demonštrantom. Mnohí z nich však vyšli do ulíc s kameňmi, palicami, zápalnými fľašami. Demonštranti dokonca použili tank, ktorý ukradli z výstavy k výročiu revolúcie. Podľa vlády nielenže nechceli oslavovať výročie revolúcie, ale ani pokojne demonštrovať. "Policajti neboli agresívni, ale odvážni a tvrdí. Postupovali zákonne," bránil ich postup veliteľ budapeštianskej polície Péter Gergényi. "Dostali povolenie k všetkým donucovacím prostriedkom s výnimkou použitia strelných zbraní," dodal v súvislosti s tým, že policajti mohli použiť na obnovu poriadku v uliciach okrem obuškov, granátov so slzným plynom a vodných diel aj gumené projektily. Maďarský helsinský výbor označil tvrdý zákrok polície za úplne oprávnený, už aj preto, že demonštrácie neboli vopred ohlásené.

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Američanom sa splnil sen: Iračania ich v Bagdade vítajú 02 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kohútiková pripomenula vhodnosť skorého vstupu do EMÚ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:55