Reuters
StoryEditor

Južná Kórea vyslala na sever delegáciu umelcov. Na koncert prišiel aj Kim

01.04.2018, 17:10
Autor:
ČTKČTK
Ide o recipročnú návštevu potom, čo Severná Kórea vyslala na tohtoročnú zimnú olympiádu päťsto člennú delegáciu.

Severokórejský vodca Kim Čong-un prišiel na koncert juhokórejských popových hviezd, ktorý sa dnes konal v Pchjongjangu, informovala agentúra AFP.

Do Severnej Kórey v sobotu pricestovala skupina hudobníkov, vládnych predstaviteľov, novinárov a tiež družstvo taekwondistov. Delegácia signalizuje zlepšenie vzťahov medzi Severnou a Južnou Kóreou, napísala agentúra AP.

Odplata za olympiádu

Ide o recipročnú návštevu potom, čo Severná Kórea vyslala na tohtoročnú zimnú olympiádu päťsto člennú delegáciu. Športovcov v nej však bolo len minimum - tvorilo ju 229 roztlieskavačiek a 137 členov hudobného súboru, ďalej potom politici, novinári či družstvo taekwondistov.

Juhokórejskí hudobníci, medzi ktorými je známy spevák Čo Jong-pchil a K-popová dievčenská skupina Red Velvet, vystúpi v Pchjongjangu ešte v utorok. Podľa spravodajského serveru BBC je v hlavnom meste KĽDR viac ako 150 juhokórejských umelcov.

Psychologická zbraň

Podľa hudobných odborníkov je K-pop zmesou západnej populárnej hudby a energického ázijského popu a kladie dôraz na vizuálne efekty. Vstrebal prvky tanečnej hudby, elektropopu, hiphopu a súčasného r'n'b.

Juhokórejská armáda v minulých rokoch K-pop používala ako psychologickú zbraň: pomocou reproduktorov ho cez ostro stráženú hranicu púšťala na severnú stranu.

Šesťdesiatosemročný Čo Jong-pchil, zrejme najvplyvnejší juhokórejský spevák posledného polstoročia, vystúpil v Pchjongjangu už druhýkrát. Prvýkrát tam spieval v roku 2005, kedy napätie medzi kórejskými štátmi na čas povolilo.

Oslava summitu

Kórejské štáty koncerty naplánovali ako oslavu chystané stretnutia severokórejského vodcu Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom. Prvý mezikorejský summit po viac ako desiatich rokoch bude 27. apríla, zrejme v demilitarizovanej pohraničnej zóne v juhokórejskej časti obce Pchanmundžom.

Až tretí summit od čias rozdelenia Kórejského polostrova sa bude konať krátko potom, čo severokórejský diktátor naznačil ochotu rokovať o ukončení jadrového programu KĽDR.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 00:25