Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images
StoryEditor

Tri štvrtiny Američanov súhlasia s Trumpom: Veria, že veľké médiá šíria "fake news"

03.04.2018, 16:29
Autor:
ČTKČTK
Nedôvera voči médiám v USA rastie.

Viac ako tri štvrtiny Američanov sa domnievajú, podobne ako prezident Donald Trump, že veľké médiá sa podieľajú na šírení falošných správ. Vyplýva to z prieskumu americkej Monmouthskej univerzity. Nedôvera voči médiám podľa prieskumu rastie.

Trump občas obviňuje zo šírenia falošných správ, takzvaných "fake news" médiá, ako sú televízia CNN alebo NBC. Aktuálny prieskum, o ktorom informoval server Politico, ukázal, že s takým názorom šéf Bieleho domu zďaleka nie je osamotený.

Nedôvera rastie

Sedemdesiatsedem percent respondentov vyjadrilo názor, že veľké tradičné televízie a noviny šíria "falošné správy". Medziročne tak nedôvera voči mediálnym spoločnostiam prudko vzrástla. Vlani v obdobnom prieskume vyjadrilo obavy z šírenia dezinformácií 63 percent opýtaných.

Tridsaťjeden percent z 803 opýtaných je presvedčených, že médiá šíria dezinformácie pravidelne a 46 percent si myslí, že sa tak deje príležitostne. Američania sa však rôznia v predstavách o tom, čo sú "fake news".

Rozdielne definície

Šesťdesiatpäť percent sa prikláňa k širšiemu poňatiu, že ide o rozhodnutie redakcií o tom, aké témy budú spravodajsky pokrývať. Štvrtina respondentov bola pre užšiu definíciu "fake news" ako šírenie fakticky nesprávnych informácií.

Samotný pojem "fake news" sa prekvapivo dobre ujal ako medzi Trumpovými priaznivcami, tak aj medzi odporcami. Podľa prieskumu Monmouthskej univerzity sa 61 percent demokratov domnieva, že médiá šíria dezinformácie.

Vlani to bolo 43 percent. Medzi republikánmi počet nedôverujúcich medziročne vzrástol zo 79 na 89 percent a u osôb, ktoré sa považujú za nezávislé, zo 66 na 82 percent.

Rôzne motívy

Američania sa tiež stále viac líšia v názoroch na to, aké sú motivácie k skresľujúcemu spravodajstvu. Štyridsaťdva percent respondentov verí, že veľké médiá šíria dezinformácie s cieľom podporiť konkrétne politickú agendu.

Osemdesiattri percent Američanov sa domnieva, že nepravdivé informácie sa snažia do veľkých médií zvonku podstrčiť záujmové skupiny. Zvlášť silný je tento trend podľa Američanov na sociálnych sieťach. Podľa 87 percent opýtaných sa snažia záujmové skupiny vkladať falošné správy na siete ako Facebook a YouTube.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:51