StoryEditor

Útok v Sýrii: USA prvýkrát nasadili neviditeľné rakety, najviac striel odpálil americký krížnik

15.04.2018, 00:00
Pozrite sa, aká technika bola využitá pri zásahu v Sýrii.

Ešte v stredu veľvyslanec v Libanone Alexander Zasypkin s odkazom na prezidenta Vladimira Putina a náčelníka generálneho štábu hovoril, že Rusko zničí každú raketu, ktorá priletí na Sýriu.

Len pár hodín po tom, čo úder USA, Veľkej Británie a Francúzska v noci na sobotu naozaj prišiel, tvrdilo ruské ministerstvo zahraničia, že sýrska protivzdušná obrana zničila väčšinu rakiet. Podľa Pentagonu Sýria žiadnu raketu nezasiahla a Rusko sa o to ani nepokúsilo. Pozrite sa, akú techniku ​​spojenci použili.

Na Sýriu bolo celkovo vypálených 105 rakiet, oznámili zástupcovia Pentagónu na popoludňajšej tlačovej konferencii. 85 rakiet vystrelili Američania, 12 Francúzi a Veľká Británia 8.

Podzvukové rakety s plochou dráhou letu BGM-109 Tomahawk (rovnaké rakety vlani použili Spojené štáty k útoku na sýrsku leteckú základňu Šajrát) boli odpaľované z troch amerických lodí a jednej ponorky.

Strely Tomahawk je ťažké zachytiť a zneškodniť. Vďaka malým rozmerom a nízkej výške letu sú ťažko zistiteľné radarom a ich prúdový motor produkuje nízke emisie infračerveného žiarenia.

Najviac - 30 striel odpálil raketový krížnik USS Monterey (CG-61) z Červeného mora. Ide o raketový krížnik triedy Ticonderoga, hlavnou úlohou týchto krížnikov je protivzdušná obrana lietadlových lodí.

US NAVY

23 striel Tomahawk odpálil torpédoborec USS Higgins (DDG-76) v severnom Perzskom zálive. Ide o raketový torpédoborec triedy Arleigh Burke. Je určený pre sprievod a ochranu ťažkých lietadlových lodí. Torpédoborce tejto triedy sú vybavené pre protilodný, protiponorkový aj protilietadlový boj.

Torpédoborec USS Laboon (DDG-58) vyslal z Červeného mora 7 rakiet Tomahawk. Ide tiež o raketový torpédoborec triedy Arleigh Burke.

US NAVY

Šesť Tomahawkov vyletelo z ponorky USS John Warner (SSN-785) zo Stredozemného mora. Ide o ponorku triedy Virginia - čo je najnovšia trieda amerických útočných ponoriek s jadrovým pohonom. Sú určené na plnenie širokej škály úloh od ničenia nepriateľských ponoriek vo svetových oceánoch po pobrežné bojové operácie.

Zo Stredozemného mora strieľala aj francúzskej fregata Languedoc - z jej paluby sa vzniesli tri rakety MdCN. Ide o loď triedy FREMM - viacúčelových fregát vyvinutých vo francúzsko-talianskej spolupráci.

Použité rakety MdCN (predtým označovanej ako SCALP Naval) sú námorným variantom podzvukovej strely s plochou dráhou letu Storm Shadow vyrábanou európskym konzorciom MBDA.

Práve rakety Storm Shadow použili aj britské a francúzské stíhačky. Veľká Británia sa do úderu zapojila so štyrmi strojmi Panavia Tornado GR4. Ide o dvojmiestne dvojmotorové bojové lietadlo s meniteľnou šípovitosťou krídla, ktoré bolo spoločne vyvinuté Spojeným kráľovstvom, Nemeckom a Talianskom.

Štyri Tornada, ktoré vyleteli zo základne na Cypre, odpálili osem rakiet Storm Shadow na skladisko chemických zbraní pri Homse. Podľa Pentagónu bolo zariadenie Him Shinshar úspešne zničené - útočili na neho všetky tri krajiny.

Francúzsko vyslalo zo základne Saint-Dizier niekoľko stíhačiek Dassault Rafale. Ide o francúzske viacúčelové stíhacie lietadlo 4,5 generácie existujúce ako v pozemnej verzii, tak v námornom palubnom variante. Je primárne určený pre vybojovanie vzdušnej nadvlády. Rafale odpálili 9 rakiet Storm Shadow.

Spojené štáty nasadili aj jednu novinku - prvýkrát použili v bojovej akcii "neviditeľné" rakety vzduch-zem AGM-158 Jass s dlhým doletom. Sú určené na ničenie dobre chránených pozemných cieľov vysokej hodnoty. 19 rakiet bolo vypustených z dvoch bombardérov B-1B Lancer.

Bombardér B-1 Bombardér B-1 US Air Force

​Je to americký nadzvukový strategický bombardér, ktorý bol vyvinutý na vykonávanie jadrových úderov v hĺbke Sovietskeho zväzu, ale po roku 2000 bol úspešne používaný tiež na plnenie taktických úloh.

Do úderu na zariadenia na vývoj, výrobu a skladovanie chemických zbraní na troch miestach v Sýrii boli nepriamo zapojené aj ďalšie desiatky lietadiel. Doprovod lietadiel s raketami robili americké stíhačky F-15 a F-16, experti predpokladajú, že bombardéry B-1B eskortovali "neviditeľné" stíhačky F-22. Briti nasadili tiež stíhačky Typhoon z Cypru.

Francúzi tiež mali vo vzduchu stíhačky Mirage. Logistiku zložitej operácii poskytla veľká flotila lietajúcich tankerov, podľa tajných pozorovateľov ich lietalo nad Stredozemným morom okolo desiatich. Operovali aj špeciálne lietadlá elektronického prieskumu a boja, či včasného varovania AWACS. Prieskum zabezpečovali aj drony. 

01 - Modified: 2019-10-27 06:21:01 - Feat.: - Title: Päťnásť ľudí zahynulo pri bojoch medzi protureckými silami a Kurdmi 02 - Modified: 2018-04-14 11:25:14 - Feat.: - Title: Západ stratil kontrolu, hlási Asad po útoku 03 - Modified: 2018-04-14 10:01:50 - Feat.: - Title: Žiadna strana nemá jasnú víziu, hovorí o Sýrii slovenský europoslanec 04 - Modified: 2018-04-14 07:13:46 - Feat.: - Title: Vojna sa ťahá už dlho. Útočilo sa aj na civilistov 05 - Modified: 2018-04-14 07:24:41 - Feat.: - Title: Ohnivé gule nad Damaskom. Ľudia natočili americký úder
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 13:36