Reuters
StoryEditor

Putin sa po útoku v Sýrii dostal pod paľbu kritiky Rusov. Tvrdia o ňom, že je mäkký

15.04.2018, 10:47
Autor:
ČTKČTK
Tie najhorúcejšie hlavy volajú po spustení paľby po Američanoch, ak v Sýrii znovu zaútočia.

Po útoku západných spojencov na Sýriu sa ruský prezident Vladimir Putin ocitol v paľbe kritiky svojich krajanov za to, že je "mäkký" a len prehĺta urážky, ktoré Washington uštedruje Moskve. Napísal to poľský denník Gazeta Wyborcza.

Akonáhle rakety dopadli na ciele v krajine prezidenta Asada, ktorý sa opiera o ruské bodáky, Rusko, ako má vo zvyku, začalo vytvárať propagandistickú dymovú clonu. Hlásalo, že americko-britsko-francúzsky útok zlyhal a úspech slávila stará sovietska protiletecká technika.

​Ruský generálny štáb tvrdil, že sýrska armáda bez pomoci Rusov, rozmiestnených v krajine aj s najmodernejšími protiraketovými zbraňami, zostrelila "najmenej 70 zo 103" striel, ktoré útočníci vypustili. Generál Sergej Ruckoj dal najavo, že keby sa Rusi zapojili do boja, bez veľkej námahy by nebo nad Sýriou úplne vyčistili.

V Pentagóne medzitým uisťovali, že "všetkých 105" rakiet ciele zasiahlo.

Putin je v ťažkej situácii

Štátne médiá v Rusku zdôrazňujú, že sa Američania boja vojenskej sily Moskvy, a preto ich strely zďaleka míňali ruské základne. Putin v osobitnom vyhlásení útok na Sýriu odsúdil a Moskva zvolala zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Vcelku si však Moskva s úľavou vydýchla. "Podarilo sa vyhnúť najhoršiemu, veľkej konfrontácii, o ktorej sa hovorilo v posledných dňoch. Napätie opadlo," poznamenal Maxim Jusin z denníka Kommersant.

Útok na spojencov však dostal do ťažkej situácie samotného Putina. Samozrejme, oficiálne médiá o tom nehovoria, ale na internete si Rusi z prezidenta uťahujú a tvrdo mu vyčítajú, že napriek bojovným rečiam nedokáže na výzvu Američanov odpovedať.

"Áno, bombardujú a budú bombardovať, a Rusko v reakcii zvolá brífing. Vieme len tárať. Putin sklamal, už ho nebudem voliť. Ukázal sa slabý. Vie len predvádzať maľby s raketami," znejú len niektoré príklady zo stoviek komentárov pod správami o dianí v Sýrii.

Prejav o fantastických zbraniach

Také obvinenia neplynú len z momentálnych emócií. Rusi už mesiace vytýkajú šéfovi Kremľa, že nedokáže patrične odpovedať. Nereagoval pred rokom na ostreľovanie sýrskej základne. Preniesol sa cez údajné zabitie stovky ruských žoldnierov, ktorú 7. februára v Sýrii pripravili o život americké bomby.

​A to nie je všetko. Podľa svojich krajanov Putin ani dostatočne rozhodne nereagoval na dopingový škandál a na to, že ruská reprezentácia prišla o právo na olympiáde vystupovať pod ruskou vlajkou. Grigorij Rodčenkov, ktorý odhalil organizovaný doping v ruskom športe, je stále nažive a beztrestne sa skrýva v Amerike. A Washington vyhlasuje proti Rusku nové a nové sankcie.

Krátko pred marcovými prezidentskými voľbami Putinova obľuba náhle klesla. Sociológovia to vysvetľovali tým, že Rusi sú rozčarovaní chýbajúcou odpoveďou na "ponižovanie Ruska". Prezident si s tým poradil prejavom o nových fantastických zbraniach, ktoré nemajú vo svete obdobu, a tak sa pred Ruskom všetci trasú. Pravdivosť svojich tvrdení dokladal ukážkou počítačových animácií. Práve tým sa dnes ironicky hovorí "maľby".

Vojna na Donbase ako odpoveď

Tie najhorúcejšie hlavy volajú po spustení paľby po Američanoch, ak v Sýrii znovu zaútočia. Odpoveďou, o ktorej sa na internete veľa diskutuje, by bolo rozpútanie vojny na Donbase alebo aspoň zinscenovanie ukrajinského plynového útoku na obyvateľov východu Ukrajiny.

​Na vojnovú cestu však Rusko nevykročí prinajmenšom do majstrovstiev sveta vo futbale. Banálne heslo, že šport napomáha mieru, je v tomto prípade pravda. Sankcie, ktoré by Moskva mohla uvaliť na USA, na Američanov dojem neurobia, ani im neublížia.

Čo zostáva? Rusi hovoria, že "ak Putin bude chcieť potrestať Ameriku, zbombarduje Voronež". Absurdne znejúce heslo sa javí ako reakcia na absurdný "Herodesov zákon", ktorým ruské úrady v reakcii na americké sankcie zakázali Američanom adoptovať ruské siroty.

Rusko tak pri trestaní Ameriky zasiahlo vlastné nechcené a choré deti, ktoré pripravilo o poslednú nádej na rodinu a normálny život. Čosi podobného - teda ublížiť vlastným ľuďom kvôli potrestaniu cudzincov - už sľúbil podpredseda snemovne Pjotr ​​Tolstoj. Rusko podľa neho zakáže dovoz amerických liekov, a tak Rusom nezostane než sparovať kôru z dubov a dopriať si odvar z hlohu.

To asi prehnal. Kozmetický prípravok z hlohu a s jedovatým metanolom už usmrtil desiatky Rusov, poznamenáva Gazeta Wyborcza.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:58