TASR/AP
StoryEditor

Britský minister zahraničia: Útok na Sýriu bol úplne správny

16.04.2018, 10:58
Autor:
ČTKČTK
Boris Johnson upozornil, že cieľom vojenskej akcie nebola snaha zmeniť priebeh vojny v Sýrii.

Útok, ktorý USA, Francúzsko a Británia podnikli v sobotu ráno na zariadenia súvisiace so sýrskym programom chemických zbraní, bol úplne správnou vecou, povedal britský minister zahraničia Boris Johnson.

Pri príchode na rokovanie so svojimi kolegami z EÚ v Luxembursku upozornil, že v Sýrii zašla príliš ďaleko "erózia storočného tabu" na používanie chemických zbraní.

Politické riešenie

Posledné dianie v Sýrii aj širšie súvislosti roky trvajúceho sýrskeho konfliktu sú kľúčovou témou dnešnej ministerskej schôdzky. Ako pri príchode zdôraznila šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová Európska únia ďalej podporuje snahy OSN a jej splnomocnenca pre Sýriu Staffana de Mistura o nájdenie politického riešenia krízy.

Johnson pred novinármi upozornil, že cieľom vojenskej akcie nebola snaha zmeniť priebeh vojny v Sýrii, dosiahnuť zmeny režimu či sa zbaviť sýrskeho prezidenta Bašára Asada. "Obávam sa, že sýrska vojna bude svojim strašným, nešťastným spôsobom pokračovať ďalej," vyhlásil.

Odsúdenie používania chemických zbraní

Išlo podľa neho o vyjadrenie faktu, že svet má dosť opakovaného používania chemických zbraní. Britský minister tiež ocenil silnú medzinárodnú podporu, ktorú za akciu trojica krajín dostala.

​Od rána v Luxemburgu rokujú diplomati členských krajín, ktorí upravujú pripravené závery ministerskej schôdzky. Šéfovia diplomacií európskeho bloku dnes dajú jasne najavo, že hlavnú zodpovednosť za katastrofálnu situáciu a utrpenie Sýrčanov nesie režim prezidenta Assadom. Ministri by tiež mali čo najostrejšie odsúdiť útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru, nemocnice a školy.

Riešenie by mala priniesť OSN

Mogheriniová tiež pripomenula darcovskú konferenciu k Sýrii, ktorá sa v Bruseli za účasti desiatok delegácií uskutoční budúci týždeň. Aj tá bude podľa nej príležitosťou k novému naštartovaniu politických rozhovorov o budúcnosti Sýrie. Únia svoju podporu povojnovej obnovy krajiny podmieňuje vierohodnými a trvalými politickými zmenami.

"Mali by sme ďalej tlačiť na riešenie prostredníctvom OSN," upozornil tiež holandský minister zahraničia Stef Blok. Prvým krokom je podľa neho prímerie a možnosť prístupu humanitárnych pracovníkov a pomoci.

"Napriek napätiu vo vzťahoch s Ruskom je potrebné sa o to snažiť. Politické riešenie je jediné možné," podotkol. Podobne sa vyjadril aj luxemburský minister Jean Asselborn. Nemecký minister Heiko Maas považuje za dôležité, že po sobotňajších útokoch nenastala eskalácia konfliktu. Zároveň sa tiež vyslovil za politické riešenie sýrskej krízy.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 04:38