Reuters
StoryEditor

Kimova záhadná manželka už nebude súdružka, známa moderátorka ju počastovala novým titulom

19.04.2018, 12:41
Autor:
ČTKČTK
Titul prvá dáma bude v KĽDR použitý prvýkrát po 40 rokoch.

Severokórejský vodca Kim Čong-un udelil svojej mladej, elegantnej manželke titul prvej dámy. Uviedla to dnes agentúra AFP. Podľa analytikov citovaných agentúrou ide o významné posilnenie postavenia pred plánovanými summitmi KĽDR s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

Ri Sol-Ču sprevádzala už skôr Kima pri oficiálnych príležitostiach, cez víkend sa však prvýkrát vydala na verejnú akciu bez svojho muža, keď navštívila baletné predstavenie hosťujúceho čínskeho súboru.

Severokórejské štátne médiá o jej návšteve na vystúpení referovali, pričom označili Ri Sol-ču za "váženú prvú dámu". Podľa agentúry AFP je to prvýkrát po viac než 40 rokoch, čo bol tento titul v Severnej Kórei použitý, navyše s prívlastkom, ktorý je zvyčajne vyhradený vodcom krajiny.

Najdôležitejšia žena v patriarchálnej spoločnosti

O účasti Ri Sol-ču na predstavení informovala v severokórejskej televízii známa 74-ročná moderátorka Ri Čchon-hi, ktorá často oznamuje kľúčové politické udalosti, ako sú napríklad raketové a jadrové testy.

Kimova manželka na baletné vystúpenie prišla v ružovom kostýme, v sprievode vysokých severokórejských predstaviteľov, ktorých často vidieť s vodcom, vrátane Kimovej mladšej sestry Kim Jo-Čong.

Bývalá známa speváčka Ri Sol-ču sa objavuje na verejnosti po Kimovom boku od roku 2012 a je vnímaná ako jedna z najdôležitejších žien v KĽDR. V silne patriarchálnej severokórejskej spoločnosti však doposiaľ hrala obmedzenú úlohu Kimovej pohľadnej, hanblivej manželky.

Príprava na stretnutie s Trumpom 

Podľa analytikov je jej povýšenie pravdepodobne súčasťou snáh vykresliť Severnú Kóreu ako "normálny štát" v príprave na vrcholné schôdzky Kima s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Kimova manželka tiež týmto získala zodpovedajúci titul, aký majú Munova žena Kim Čung-sok a Melania Trumpová.

"Povýšenie Ri Sol-ču je efektívna marketingová stratégia," povedal AFP šéf Svetového inštitútu severokórejských štúdií An Čchan-il. "Na summite majú obe strany vyrovnané postavenie, takže keď sa nejakej udalosti zúčastní Melania Trumpová, zúčastní sa jej aj Ri Sol-Ču," dodal.

An Čchan-il takisto pripomenul, že Kimova manželka sprevádzala severokórejského vodcu aj minulý mesiac pri jeho návšteve Číny, čo bola prvá cesta Kim Čong-una do zahraničia od prevzatia moci v roku 2011.

Ri Sol-Ču bola doteraz v severokórejských médiách označovaná ako "súdružka", než bol v správe z minulého víkendu prvýkrát použitý titul "prvá dáma". Naposledy bola takto v roku 1974 titulovaná Kim Song-e, druhá manželka niekdajšieho vodcu KĽDR Kim Ir-sena.

Už sa nemusí držať v ústraní   

O Ri Sol-ču sa toho veľa nevie. Pravdepodobne má 29 rokov a údajne má s Kimom tri deti, z ktorých minimálne jedno je dievčatko. Podľa informácií juhokórejskej rozviedky pochádza Ri z obyčajnej rodiny, jej otec je učiteľ a matka lekárka.

Bývalý člen severokórejského orchestra Unhaso uviedol, že Ri Sol-ču študovala hudbu v Číne a v roku 2005 navštívila Južnú Kóreu ako členka tímu severokórejských roztlieskavačiek na ázijskom atletickom šampionáte.

O Ri je známe, že sa zaujíma o módu a rada nosí drahé, luxusné oblečenie hoci jej krajina trpí dlhodobo ťažkou chudobou. Pri jednej príležitosti bola napríklad zachytená s kabelkou od Christiana Diora.

Niektorí analytici usudzujú, že dôvodom pre povýšenie Ri Sol-ču môže byť aj fakt, že Kim Čong-Unova matka sa po celých 28 rokov manželstva s Kim Čong-ilom musela držať v pozadí. Tanečnica Ko Jong-hui mala s Kim Čong-ilom okrem terajšieho severokórejského vodcu ešte dve deti.

V roku 2004 zomrela údajne na rakovinu prsníka a jej telo bolo tajne letecky prepravené do Pchjongjangu z Paríža, kde sa liečila. Jej hrob bol zriadený až v roku 2012 po tom, čo sa Kim Čong-un ujal moci. "Domnievam sa, že trauma Kim Čong-una, ktorý videl, ako jeho matka žije v tieni, mala tiež vplyv," vyhlásil analytik Sin Pom-čchol.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:07