Emmanuel Macron a Angela Merkelová chcú naštartovať motor reforiem. V Nemecku však znejú hlasy, že eurozóna sa zaobíde aj bez fiškálnej únie.Reuters
StoryEditor

Nemecko a Francúzsko predstavia reformu EÚ. Macron žiada solidaritu v azylovej politike

19.04.2018, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Spoločný návrh reforiem by sa mal týkať hospodárskej, zahraničnej či migračnej politiky. Predložia ho v júni.

Francúzsko a Nemecko chcú v júni predložiť spoločný návrh reforiem EÚ, potvrdili dnes v Berlíne francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá verí, že spoločné úsilie oboch strán prinesie dobré výsledky. Návrh reforiem sa má týkať aj azylovej politiky, v ktorej je podľa Macrona nutná solidarita.

Francúzsky prezident by do júnového zasadnutia Európskej rady mal rád pripravené spoločné reformy v oblasti hospodárskej a bankovej únie, spoločnej bezpečnostnej, obrannej a zahraničnej politiky, digitalizácie, energetickej aj migračnej politiky. "Vo všetkých týchto oblastiach musíme nájsť spoločné odpovede," zdôraznil s tým, že obe krajiny ešte čaká veľa práce.

"Potrebujeme otvorenú diskusiu a nakoniec tiež odhodlanie ku kompromisu," poznamenala Merkelová, ktorá pripustila, že v niektorých otázkach majú obe krajiny odlišné stanoviská.

Zatiaľ sa hovorí predovšetkým o rozdielnych názoroch na reformu hospodárskej a menovej únie. Nemecko sa obáva toho, aby do budúcna neručilo za dlhy ostatných krajín. Macron dnes poznamenal, že je potrebné, aby pri zmenách išla ruka v ruke solidarita s vlastnou zodpovednosťou jednotlivých krajín.

Merkelová zase podotkla, že aj napriek niektorým nezhodám spája Berlín a Paríž na množstvo otázok rovnaký pohľad.

Oba štáty sú napríklad presvedčené, že eurozóna nie je ešte dostatočne odolná voči možným krízam. Zhodujú sa tiež na potrebe prehĺbenia spoločnej zahraničnej politiky alebo reformy azylového systému. K nemu Macron poznamenal, že je potrebná solidarita pri ochrane vonkajších hraníc, ale aj pri starostlivosti o utečencov, ktorí do EÚ prídu.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu 05 - Modified: 2024-04-18 09:27:28 - Feat.: - Title: Slováci si viac uvedomujú význam eurovolieb, reaguje hovorca europarlamentu na výsledky Eurobarometra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:40