Reuters
StoryEditor

Castrovci oficiálne skončili. Kubánsky parlament zvolil nového prezidenta

19.04.2018, 15:36
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Novým kubánskym prezidentom sa stal Miguel Díaz-Canel.

Novým prezidentom Kuby sa stal Miguel Díaz-Canel. Oznámil to predseda kubánskeho parlamentu, podľa ktorého doterajší viceprezident dostal 603 hlasov zo 604 možných.

Päťdesiatsedem ročný politik, ktorý dnes v parlamente zložil prezidentskú prísahu, nahradil vo vrcholnej štátnej funkcii o tri desaťročia staršieho Raúla Castra, ktorý zostáva šéfom vládnucej komunistickej strany.

Zmeny sa nečakajú

Castro, ktorý spolu s bratom Fidelom stál na čele krajiny od komunistického puču pred takmer 60 rokmi, sa už neuchádzal o žiadnu funkciu v najvyššom kolektívnom orgáne krajiny, štátne rade, ktorej predseda je kubánskym prezidentom.

Nový prezident nemieni príliš meniť Castrov kurz opatrných ekonomických reforiem pri zachovaní prísnej štátnej regulácie hospodárstva. Opozícia ani pozorovatelia neočakávajú, že by došlo k zásadným zmenám smerom k demokracii.

Neznámy politik

Raúlovi Castrovi, ktorý bol prezidentom od roku 2008, umožní pozícia straníckeho lídra kontrolovať všetko dianie vo vedení krajiny až do roku 2021, kedy sa má uskutočniť zjazd kubánskych komunistov.

Miguel Díaz-Canel je relatívne neznámym funkcionárom Komunistickej strany Kuby. Napriek tomu, že už vyše päť rokov zastáva post kubánskeho viceprezidenta, vedia o ňom aj samotní Kubánci pomerne málo.

Päťdesiatsedemročný Díaz-Canel, ktorý niektorým pripomína amerického herca Richarda Gera, bol prvým podpredsedom kubánskej Štátnej rady od februára 2013. Odvtedy sa o ňom hovorilo ako o možnom nástupcovi súčasného prezidenta Raúla Castra. Oficiálne kubánske médiá však o Díazovi-Canelovi doposiaľ prinášali prevažne len kusé informácie týkajúce sa jeho domácich a zahraničných ciest, píše časopis USA Today.

Dlhoročný funkcionár

Miguel Mario Díaz-Canel, ktorý sa narodil v stredokubánskom meste Placetas a absolvoval univerzitné štúdium elektrotechniky, má však za sebou dlhú politickú kariéru. Už ako mladý dvadsiatnik sa stal členom a čoskoro popredným funkcionárom Ligy mladých komunistov, mládežníckej organizácie vládnucej štátostrany. Neskôr bol komunistickým šéfom v kubánskych provinciách Villa Clara a Holguín.

V roku 2003 ho zvolili za člena politbyra ústredného výboru, teda najvplyvnejšieho mocenského orgánu komunistickej strany. O šesť rokov neskôr sa stal ministrom školstva. Pred piatimi rokmi nastúpil na post prvého viceprezidenta ako vôbec prvý funkcionár, ktorý sa narodil po kubánskej revolúcii.

Verný odkazu Fidela Castra

V tejto pozícii sa opakovane stretával so zahraničnými predstaviteľmi cestujúcimi na Kubu a stál na čele kubánskych vládnych delegácii smerujúcich do Ruska, Číny a mnohých ďalších krajín. Viac pozornosti mu kubánske médiá začali venovať až v posledných mesiacoch.

V publikovaných úryvkoch vyjadroval vernosť odkazu vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra, princípom marxizmu-leninizmu a boja proti imperializmu, ale aj sľuboval väčšiu vnímavosť vlády pre potreby bežných Kubáncov.

Nedostatok oficiálnych podrobnejších informácií týkajúcich sa Díaza-Canela je podľa niektorých pozorovateľov zámerný. Odborník na medzinárodné vzťahy z americkej Kolumbijskej univerzity Christopher Sabatini uviedol, že kubánsky režim starostlivo buduje imidž Díaza-Canela ako politika, ktorý je oddaným komunistom, ale zároveň má bližšie k mladšej generácii než staršie stranícke kádre.

Dobrá PR kampaň

"Má rád Rolling Stones. Má rád Beatles. Má iPad. Opakujú nám to stále dokola. To mi naznačuje dobre zorganizovanú PR kampaň," povedal Sabatini podľa USA Today. Kubánske médiá napríklad stále pripomínajú, že Díaz-Canel bol jedným z prvých kubánskych činiteľov, ktorý si priniesol na rokovanie vlády laptop a ktorý presadzoval používanie moderných technológií v kubánskych školách.

Viaceré vyjadrenia nového kubánskeho prezidenta však naznačujú, že vo vzťahu k disidentom či slobodným médiám bude postupovať rovnako tvrdo ako jeho predchodcovia.

Castro povedie stranu

Raúl Castro okrem toho plánuje zostať až do roku 2021 šéfom kubánskej komunistickej strany, čo je funkcia s rozsiahlymi právomocami, medzi ktoré patrí i dohľad nad jeho nástupcom.

Stanica BBC pripomína, že Díaz-Canel bude musieť v prezidentskej funkcii riešiť prioritne najmä hospodárske problémy a pokúsiť sa oživiť stagnujúcu kubánsku ekonomiku. Podľa BBC sa od neho nedajú očakávať nijaké veľké a náhle zmeny, aspoň nie v krátkodobom horizonte.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 04 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:54