Kim Čong-un (v strede) sa rád ukazuje s lídrami svojho jadrového programu Hong Sung-muom (vľavo) a Ri Hong-sopom (tretí zľava).Reuters
StoryEditor

Denuklearizácia: Slovo, na ktorom môže stroskotať historický summit

20.04.2018, 20:19
Autor:
mahomaho
USA a KĽDR nemajú jasno v zásadnej otázke spoločného stretnutia.

Blížiace sa stretnutia severokórejského lídra Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a juhokórejským prezidentom Mun Če-inom vzbudzujú veľkú pozornosť, ale aj množstvo nejasností.

Najdôležitejšia téma rokovaní je však už známa: denuklearizácia. Otázne je, či všetky zúčastnené strany chápu význam tohto slova rovnako. 

V názoroch sa rozchádzajú

Lídri Severnej a Južnej Kórey sa stretnú už budúci piatok. Summit Kim Čong-una a Donalda Trumpa bude nasledovať o pár mesiacov neskôr.

Všetky strany už dali najavo, že sú ochotné o denuklearizácii hovoriť. Problémom je fakt, že v tejto zásadnej téme nemajú rovnaký názor. 

KĽDR vyjadrila odhodlanie vzdať sa jadrového arzenálu, pokiaľ to bude znamenať denuklearizáciu celého kórejského polostrova. Tieto informácie priniesol juhokórejský prezident. Kimov režim sa k tejto téme zatiaľ oficiálne nevyjadril.

USA a Južná Kórea: kompletné, dokázateľné a nezvratné zničenie 

Pre USA a Južnú Kóreu znamená denuklearizácia KĽDR len jedinú vec. "Ide o kompletné, dokázateľné a nezvratné zničenie severokórejského jadrového programu," hovorí americký vedec Josh Pollack, v rozhovore pre CNN.  

"Nezvratné" by malo v praxi znamenať zabezpečenie toho, aby sa zariadenia nemohli po demontáži opätovne aktivovať. "Dokázateľné" predstavuje sériu krokov na demontáž jadrového programu, pod dozorom nezávislých pozorovateľov.

Pozrite si archívny rozhovor o Severnej Kórei s Dušanom Fischerom:

Vzdá sa Kim jadrových zbraní? Utópia 

Kim Čong-un v marci v Pekingu prisľúbil rozhovory o denuklearizácii. Nehovoril však o konci svojho jadrového programu, ale o denuklearizácii Kórejského polostrova. 

KĽDR považuje americkú prítomnosť na polostrove za jadrovú hrozbu, napriek tomu, že USA tam neumiestnili jadrovú zbraň od roku 1992. "Cítia sa byť skutočne ohrození vojenskou silou USA a Južnej Kórey, preto potrebujú jadrové zbrane," hovorí Josh Pollack.

Podľa britského experta na Severnú Kóreu Adama Cathcarta je predstava, že Kim Čong-un sa dobrovoľne vzdá svojho nukleárneho programu "utópia"

Medzi oboma stranami je príliš veľká nedôvera a príliš málo porozumenia na to, aby sa dosiahla dohoda. Analytici sa zhodnú na tom, že výsledkom summitov bude len formálna deklarácia, tak ako v roku 2005. "Potvrdia princípy denuklearizácie, ktoré však nebudú pretavené do praxe," hovorí Josh Pollack pre CNN.  

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:36